PROMJENE U MOSTARU Poznato tko bi mogao zamijeniti dvoje vijećnika na odlasku, Boška Ćavar (p)ostaje neovisna

Šunjić Zalihić Ćavar Gradsko vijeće
Hercegovina.info

Vesna Šunjić (HRS) i Arman Zalihić (SDP) gradske vijećničke klupe zamijenit će onim u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije budući da su građani tako odlučili na proteklim lokalnim izborima, dok je Boška Ćavar i službeno završila s Našom strankom preko koje je ušla u Gradsko vijeće te će još dvije godine biti neovisna i nestranačka vijećnica. Hrvatska republikanska stranka još uvijek nije službeno potvrdila tko će zamijeniti Šunjić, ali prema broju osvojenih glasova 2020. godine to bi trebao biti Radoslav Dodig, a nije isključena opcija i Slavka Zovke koji je treći po broju osvojenih glasova u izbornoj jedinici Zapad. Socijaldemokratska partija također nema službene informacije o Zalihićevom nasljedniku, no kako saznajemo njega bi najvjerojatnije trebala zamijeniti Emina Ćorić, dok se spominjalo i ime Saše Đermanovića.

Nakon sporne sjednice, Ćavar je neosporno odlučila nastaviti bez stranke.

"Svoj put u Gradskom vijeću nastavljam kao neovisna vijećnica, a sigurno je da se neću nikome prikloniti niti dizati ruku za nečije mimo svojih interesa. Radit ću kao i uvijek dosad po svojoj savjesti u interesu građana, a sve odluke će biti isključivo moje. Rad u Gradskom vijeću ide svojom dinamikom i već se spremam za iduću sjednicu gdje ću se konzultirati sa stručnjacima oko prostornog plana kojeg će opet staviti na dnevni red. Neću glasovati da u tom prostornom planu ostane kamenolom u Kutima ili za Miljkoviće i sve što je na štetu građana Mostara. Svi oni koji me sad hvale i bodre, koji bi htjeli da i sami mogu razmišljati svojom glavom te odluke donositi po svojoj savjesti već idući put bi me mogli proglasiti 'crnom ovcom'", kazala nam je Boška Ćavar.

Arman Zalihić žali jer su medijskim prostorom dominirale nebitne teme, a nije se baziralo na bitne stvari koje bi jasnije utjecale na kvalitetu građana Mostara.

"Nadam se da sam ispunio očekivanja onih koji su glasovali za mene, u Gradskom vijeću sam bio jedan od najjaktivnijih, ako ne i najaktivniji vijećnik. Kao oporba smo puno odluka predlagali koje bi direktno utjecale na kvalitetu života građana i žao mi je što nisu dobile potrebnu većinu, a i mediji su se u većini slučajeva bavili stvarima koje dižu prašinu u javnosti i koje su teme većih razina vlasti, a teme koje su jako bitne za Grad Mostar poput regulacijskog i prostornog plana, urbanizma, cijena parkinga i svega što smo predlagali nisu dobile medijski prostor koliko bi trebale biti. Žao mi je i što nismo bili dio većine pa da možemo nešto od toga implementirati. Već sam govorio o atmosferi u Vijeću, djelovalo mi je da je bilo bitnije tko je predložio nego što je predložio pa se odmah obori i bez čitanja prijedloga. Jedini zaključak SDP-a koji je usvojen bio je da će se četiri gradska komunalna poduzeća spojiti u jedno u roku od 4 mjeseca i evo prošla je godina dana i naravno da se ništa po tom pitanju nije uradilo", ističe.

Od Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije očekuje puno te se nada konkretnije radu za razliku od proteklog saziva koji je zadnje godine proveo u tehničkom mandatu.

"Ove dvije godine su bile turbulentne, ali sve je to dio politike i svi smo odabrali da ćemo se baviti javnim životom, tako da ne možemo očekivati neku anonimnost. Kao mlada osoba sam se politički afirmirao u Vijeću te ću i dalje kao predsjednik GO SDP Mostar biti maksimalno uključen u rad našeg kluba vijećnika jer sam to dužan građanima i ljudima koji su me birali. Ne mislim otići iz Vijeća i zatvoriti oči na sve što se tamo bude događalo. Skupština HNŽ je jedna ozbiljna institucija na kojoj stranka i ja možemo pokazati da želimo ozbiljno raditi. Očekujem da ćemo se baviti konkretnim pitanjima počevši od zdravstva, socijale, MUP-a i drugih institucija te barem malo pomaknuti te stvari s mrtve točke. Građani mogu očekivati da ću biti najaktivniji u predlaganju novih i poboljšanju starih zakona. Tu će biti lakše raditi jer je atmosfera drukčija, u Gradskom vijeću je dosta toga funkcioniralo na dogovoru HDZ i SDA. Ne kažem da oni neće isto raditi i u Skupštini, ali sigurno će lakše prolaziti zakoni i amandmani koji će biti na dobrobit i prosperitet građana. Stvarno se nadam opuštenijoj i boljoj atmosferi za rad jer u Gradskom vijeću smo dosta puta propustili uraditi dobre stvari koje bi nešto barem za milimetar pomakle naprijed zbog nebitnih stvari i prepucavanja", rekao je prvi čovjek mostarske organizacije SDP-a.

Šunjić ističe da nema razloga za zadovoljstvo kad je u pitanju Gradsko vijeće, a u Skupštinu HNŽ-a ide s jasnim motivima.

"Osobno nisam zadovoljna radom Gradskog vijeća. Svjesna sam da je dosta toga direktno ovisilo o radu Gradske uprave koja pravovremeno nije dostavljala materijale, ali budući da Vijeće ima svoje rukovodstvo i stručne službe koje su trebale osigurati sve na vrijeme onda po meni ni to ne može biti izgovor. Jako loše u radu Vijeća je to da nismo poštovali svoj program rada, recimo na kraju 2020. godine nismo vidjeli izvješća javnih poduzeća koja su morali po zakonu završiti u prvom tromjesečju. Vijeće ne prati realizaciju svojih odluka i zaključaka što je po meni poražavajuće, to vrlo često izgleda kao brod bez kormilara jer nikad ne znaš u kojem će trenutku gdje otploviti. Mi sve nešto kao odlučujemo, zaključujemo i ništa se od toga ne prati, pa to izgleda kao da nikog nije briga što smo zaključili i radili. Rad u Gradskom vijeću ću, naravno, najviše pamtiti po aktivnostima HRS-a s čime sam zadovoljna jer mislim da smo kvalitetno obavljali svoj dio posla. 

Od županijske Skupštine očekujem prije svega uređenje oblasti obrazovanja, usvajanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i ostalih podakata koji godinama nedostaju. Također, unaprjeđenje socijalne zaštite u globalu, a posebno najranjivijih kategorija te intenziviranje aktivnosti u sprječavanju obiteljskog nasilja i ovisnosti, rješavanje nagomilanih problema u oblasti sigurnosti, usvajanje zakona o sprječavanju sukoba interesa koji ide zajedno s antikorupcijskim mjerama. Zalagat ćemo se i za uvođenje registara zaposlenih u javnom sektoru, imenovanih osoba, javnih nabavki, poticaja i transfera jer svi znamo da je tu korupcija najizraženija te dodatne kontrole u oblasti zdravstva kako bi krajnji korisnici bili zadovoljni", rekla je Šunjić koja je protekle dvije godine kao i njezin kolega Zalihić bila među aktivnijim gradskim vijećnicima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.