PROMJENA NAČINA GRIJANJA Hercegovci sve više kupuju grijalice, konvektore i inverter klime, ugrađuju se i toplinske pumpe

Grijalica
Getty Images

S obzirom na to da cijene peleta, drva i ostalih drva i ostalih tradicionalnih sustava za grijanje skaču iz dana u dan, građanima se u ovom trenutku najisplativije očito grijati na struju. Diljem zemlje, a tako i u Hercegovini porasla potražnja za električnim uređajima. S kupovinom istih građani su krenuli još u jeku ljeta, računajući na situaciju s poskupljenjima.

Potvrđuju nam to i trgovci.

"Što se tiče novih investicija u grijanje došlo je do promjene u ponašanjima potrošača. Osjetno je da je kod određenih sustava grijanja došlo do pada prodaje. ponajviše kod peći na pelet i grijanja na plin. Trenutno je struja najpovoljniji i najoptimalniji način grijanja tako da su u fokusu grijalice i inverterske klime, ali i klasični oblici poput grijanja na drva", kaže za Hercegovina.info Slobodan Tomić iz ljubuške tvrtke Kerametal.

Govori i za čim kupci najviše posežu.

Za sada, kao i obično u predsezoni najviše idu grijalice, konvektori, peći i kamini, s tim da je osjetno prebacivanje na bolje i kvalitetniji asortiman. Potražnja za jeftinom robom je u padu kod nas, ali i po tržištu imamo informacije o sličnom kretanju prema boljem i kvalitetnijem asortimanu za grijanje", ističe.

Od 30 do 1000 KM.

"Cijene su raznolike, imate obične grijalice od 30 KM pa do električnih kamina koji su u rangu 400 do 1000 KM. Konvektori su dostupni od 70-250 KM ovisno koje su snage, kamini i peći od 250 do 1500 KM. Opet ponavljam u zadnjih godinu dana osjetan je pomak prema kvalitetnijim artiklima i boljoj robi jer očito su se neki kupci "opekli" kupujući jeftino i nekvalitetno".

Građani su na grijanje krenuli misliti još dok je trajao toplotni udar.

"Ove godine smo imali priličan porast što se tiče prodaje klima, naravno svi prelaze na invertere. Dok je prije prodaja invertera i običnih klima bila u omjeru 50-50, ove godine preko 90% prodanih uređaja su inverteri koji griju i hlade. To je možda i najpogodnije za naše područje koje nema toliko oštru zimu", kaže Tomić.

Promjena načina grijanja obilježava prodaju.

"Potražnja nije toliko povećana u predsezoni koliko je promjena i prelazak s jednog energenta na drugi. Ponajviše s peleta i plina na struju ili drvo. Znači osnova je za sada slična, međutim teško je predvidjeti što će se događati s potražnjom i prodajom u srcu sezone u listopadu. i studenom. Također, moram spomenuti kako smo ove godine kao nikad do sada odradili veliki broj toplinskih pumpi koje imamo u našem asortimanu gdje radimo cjelokupne projekte i predviđamo da će ovo biti dominantan oblik kompletnog grijanja i hlađenja kroz idućih par godina", naglašava naš sugovornik.

I dalje postoje problemi s nabavkom robe.

"Da, neku robu koju smo prije podrazumijevali danas je jako teško dobiti nevezano za naše narudžbe. Ljeti je to bilo s klimama, ovo ljeto i jesen se slično događa i s grijalicama, pećima i kaminima. MI smo srećom uspjeli reagirati na vrijeme i napuniti naše lagere koliko je to moguće kroz srpanj i kolovoz jer sad je jako teško dobiti robu čak i ako ste je unaprijed platili.. Cijena je trenutno sekundarni faktor, jer su nestašice čest slučaj u mnogim sektorima. Ipak nadamo se da će do kraja godine doći do stabilizacije isporuka i cijena", zaključio je naš sugovornik.

Situacija s plinom dobro je poznata, cijena peleta višestruko je porasla i sada je 750 KM po toni, stoga će se veliki broj građana ove zime grijati onim što je trenutno najisplativije.