PROLJEĆE U SJENI PIJESKA Uspoređene fotografije neba iznad Čapljine izazvale reakcije građana širom BiH

pijesak iz sahare

Nebo iznad Hercegovine danas ne prikazuje proljetnu priču na koju smo navikli, a sunčano nebo i toplo vrijeme zamijenili su tragovi naleta pijeska iz Afrike te jači udari vjetra.

O drastičnim vremenskim promjenama posljednjih dana u našoj državi najviše govore fotografije iz prvih proljetnih dana, a onda i prikaz istog prostora, ali od danas.  

pijesak iz sahare
BHmeteo.ba - Hladna fronta iznad BiH


Najbolji primjer objavljen je na stranici BHmeteo.ba, a oni su ovim povodom iskoristili fotografije Čapljine kako bi pokazali o čemu se radi. Objava je naišla na veliki broj reakcija, a građani širom Bosne i Hercegovine komentiraju stanje s nebom i vremenom u svojim gradovima, dok su iskustva manje-više slična i suglasna s fotografijom iz Čapljine. Pijesak „koji se lijepi kao magnet“ i tmurno nebo sakrili su sunce širom Bosne i Hercegovine.

„Danas je nebo zamućeno velikom količinom pijeska iz Afrike. Fotografija to najbolje dočarava. Čapljina od prije nekoliko dana i danas“, napisano je u njihovoj objavi.

Foto: Crometeo / Krešimir Bilušić
Foto: Crometeo / Krešimir Bilušić


Meteorolozi su ranije objašnjavali da je riječ o redovnoj pojavi koja se najčešće događa u proljeće, a pijesak na naše nebo, ali i ulice, balkone i automobile stiže zahvaljujući jačem južnom visinskom strujanju. 

Večeras moguće izrazito nevrijeme, sljedeći tjedan vrućina

„Danas se očekuje vjetar koji će biti u postepenom jačanju poslijepodne, a nebo je zamućeno usljed prisustva čestica saharskog pijeska i prašine u zraku. Najava je to naglog pogoršanja u večernjim satima i u noći na četvrtak uz veliku vjerojatnost izraženog grmljavinskog nevremena, stoga oprez“, upozoravaju bh. meteorolozi.

Od petka očekuje konkretnija stabilizacija, ali uz daljnje prisustvo juga i južnog vjetra, a uz dotok tople zračne mase sa sjevera Afrike u jugozapadnom visinskom strujanju krajem tjedna, uz posljedični fenski efekt znatniji porast temperatura, koje će u dijelovima regije početkom sljedećeg tjedna dostizati ekstremne vrijednosti za doba godine, potvrdili su iz Hercegovina Meteo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.