Projekt “e-Beba” zaboravljen, gdje je završilo 800.000 maraka

Projekt “e-Beba” zaboravljen, gdje je završilo 800.000 maraka
Ilustracija

Institucije Republike Srpske (RS) od medija i javnosti kriju informacije o sudbini projekta 'e-Beba', koji je za nešto manje od dvije godine prošao put od neophodnog i spasonosnog za obitelji i majke, do projekta o kojem ne žele službeno ni pričati.

Ministarstvo za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijske tehnologije u Vladi RS, koje je glavni nositelj projekta, odbilo je odgovoriti na pitanja Inforadara o njegovoj realizaciji i trošenju sredstava građana u iznosu od 800.000 maraka, iako se na odgovore čekalo više od mjesec, čime je grubo prekršilo Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Ponašanje nadležnih iz ovog ministarstva samo ide u prilog i podgrijava tezu o, blago rečeno, neregularnosti projekta 'e-Beba', jer nema nikakvih tragova ni odgovora gdje je i na što potrošen novac, odnosno što se dogodilo s realizacijom projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grubo kršenje zakona o slobodi pristupa informacijama

Tek je stvorena još negativnija slika u javnosti nego što je bila 2019. godine kada je projekt trebao biti pokrenut. S naglaskom na 'trebao'.

Podsjećanja radi, glavni cilj i dalje fantomskog projekta je da roditeljima u Republici Srpskoj skrati maratonska hodanja po ustanovama tijekom prijave novorođenčeta, jer je umjesto njih taj posao trebala preuzeti 'e-Beba', odnosno službenik u bolnici, obučen za ovakve poslove. Sve je osmišljeno tako da ta osoba sve neophodne podatke o novorođenčetu odmah unosi u sustav matičnih evidencija i da roditelj, nakon što novorođenče bude zavedeno u sustav, dobije neophodna rješenja na kućnu adresu, među kojima i ono najbitnije – JMBG.

Na prvu i više nego jednostavan zadatak, ali je on u Republici Srpskoj plaćen 800.000 maraka kojima nema traga, a osim toga neizvjesna je i njegova realizacija, na što upućuje ponašanje nadležnih.

Najviši službenici RS te 2019. isticali su brzu realizaciju 'e-Bebe' i odsudno je branili, napadajući sve koji su postavljali bilo kakva pitanja, ali za sada ćemo se podsjetiti samo na izjavu Srđana Rajčevića, ministra za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijske tehnologije RS, iz srpnja 2019.

“Novopečenim roditeljima u Republici Srpskoj do kraja godine bit će omogućeno da novorođenčad, dok su još u porodilištima, upišu u matične knjige rođenih, kao i da ih prijave za zdravstveno osiguranje i mjesto prebivališta. Prijave djece bez papirologije bit će realizirane zahvaljujući projektu ‘e-Beba’”…

Tako je govorio Rajčević.

FOTO: inforadar

Otežavajuća okolnost po sve involvirane u projekt 'e-Beba' jeste to što su porezni obveznici u RS ovaj sustav, prema tvrdnjama pojedinih oporbenika, platili i desetostruko više od realne cijene.

Danas u institucijama RS postoji zavjet šutnje o projektu, jer odbijaju službeno komentirati bilo što vezano za 'e-Bebu'. Pitanja su poslana na više adresa, od ministarstava koja su bila uključena u realizaciju projekta, javnih zdravstvenih ustanova u RS, među kojima i UKC-u Republike Srpske, zaključno s tvrtkom Prointer ITSS.

Jedina reakcija koja je stigla o projektu 'e-Beba' bio je šturi odgovor iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, dok su svi ostali ne trepnuvši prekršili Zakon o slobodi pristupa informacijama.

"Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS nije nositelj projekta ‘e-Beba’, već je samo sudjelovalo u aktivnostima iz svoje nadležnosti. One su se odnosile na donošenje podzakonskog akta o prijavi rođenja djeteta u zdravstvenoj ustanovi kojom se omogućuje stvaranje zakonskih pretpostavki za elektronsku razmjenu podataka između javnih zdravstvenih ustanova i matičnih službi. S tim u vezi, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave nije imalo financijskih izdataka", naveli su iz ovog ministarstva.

Projekt tek trebaju testirati

Za razliku od Ministarstva uprave i lokalne samouprave, njihove kolege iz Ministarstva za znanstveno-tehnološki razvoj, kao što je navedeno, hladno su izignorirali pitanja Inforadara koja su im poslana prije više od mjesec, no Inforadar je došao do informacija da je samo zaživljavanje projekta neizvjesno.

Saznaje se da će promocija tek 'testne faze' projekta biti 'nekad u narednom razdoblju', ali ne zna se točno kada. Otkriveno je i da projekt neće zaživjeti na cijeloj teritoriji RS, već u samo jednoj bolnici! To će, po svemu sudeći, biti bolnica Sveti apostol Luka u Doboju.

FOTO: inforadar

Izvor Inforadara iz Vlade RS otkrio je da je za testnu fazu odabrana manja bolnica te da se sve radi u tajnosti iz razloga jer se ne zna hoće li preskupo plaćeni sustav funkcionirati kako treba.

"Tvrtka ‘Prointer’ je navodno obavila svoj dio posla, ali nikome nije jasno što su radili i kako je moguće da je to koštalo 800.000 maraka. Priča se da je sada zapelo i s obukom medicinskog osoblja", rekao je izvor Inforadara.

Podsjećamo da je za ovaj projekt 800.000 maraka isplaćeno na račun tvrtke Prointer ITSS, kompanije koju mediji dovode u vezu s Igorom Dodikom, sinom lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Simptomatično je da je Prointer bio jedina kompanija koja se prijavila te 'pobijedila' na tenderu raspisanom 2019. godine.

FOTO: inforadar

"Kompanija Prointer ITSS je izabrana kao najpovoljniji ponuđač u okviru javne nabavke koja je provedena po zakonu i koja je svakom poslovnom subjektu koji ispunjava uvjete iz predmetne nabavke predstavljala priliku da se prijavi i predloži konkretno rješenje za izradu informacijskog sustava ‘e-Beba’ uz mogućnost žalbe. U pitanju je izrada i implementacija potpuno novog elektronskog servisa po cijeni iz ponude od 683.760,68 KM bez PDV-a”, naveli su iz tvrtke Prointer nakon natječaja.

Godinu i pol nakon pobjede na natječaju iz ove kompanije više ne žele odgovarati na pitanja. Prije točno 18 dana dobili su mail s upitom o 'e-Bebi' i njegovoj realizaciji, no u Prointeru valjda misle da javnosti nisu dužni polagati bilo kakve račune.

Iz neslužbenih razgovora sa zaposlenima u bolnicama širom RS se krije i odgovor koliko su u projekt 'e-Beba' uopće upućeni i zdravstveni radnici, jer su nakon poziva ostali zatečeni pitanjima o projektu, dok neki nisu ni čuli za njega.

Pljačka proračunskih sredstava

Jedan od najvećih kritičara projekta 'e-Beba' od njegove najave u RS bio je aktualni gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković. Ni danas nije promijenio mišljenje.

“Još prije tri godine sam javno ukazivao da je projekt ‘e-Beba’ skuplji osam do 10 puta od realne cijene. Tada su svi, uključujući i ministra Rajčevića, govorili da lažem. Međutim, dvije godine poslije pokazalo se da od tog projekta nema ništa i da je to bio samo jedan od sumnjivih poslova. Gdje je projekt sada, kako pomaže našim rodiljama”, pita Stanivuković, postavljajući pitanje zašto više nitko ne priča o njemu.

FOTO: inforadar

Stanivuković objašnjava da su najveći problem u svemu nezainteresirane institucije.

"Nekoliko godina pažljivo pratim što rade, ali najveći problem u svemu su institucije koje ne sankcioniraju odgovorne jer su i dalje isti ljudi na istim pozicijama, rade isto – i sve im prolazi. Sankcija nije bilo ni za aferu respiratori, niti za pokretnu bolnicu. Međutim, sve ovo ne treba nas obeshrabriti, jer promjene dolaze i Banja Luka je jedan od tih pokazatelja, ali potrebno je da promjene nastupe na svim razinama", kaže Stanivuković.

Banjalučki odvjetnik Dario Sandić ističe da je projekt 'e-Beba' još jedna u nizu pljački proračunskih para za nebitne stvari.

“'E-Beba’ je označavan kao projekt koji će pobijediti bijelu kugu, koji će donijeti prosperitet građanima i olakšati roditeljima roditeljstvo. Međutim, radi se o još jednoj u nizu pljački proračunskih para za nebitne stvari. Ali naručitelji se, kao i do sada, neće počešati zbog uzimanja para za nebitne i nefunkcionalne stvari. Jednostavno, opet se vraćamo na početak – jer nemaju nikakve odgovornosti za ovo, kao ni za masu stvari koje su evidentne", ističe Sandić.

FOTO: inforadar

Podsjeća kako već odavno kod nas nema nikakve odgovornosti za mnoge druge stvari poput nedostatka cjepiva, lijekova, ali i što se, kako navodi, vladin avion vozi kao seoski bicikl, te što nam ministarstva štite tajkune, a sudovi banke, što političari bezočno lažu javno i bez imalo stida i odgovornosti.

Na informaciju da Inforadar u skladu s postojećim zakonima nije uspio doći do službenih odgovora iz ministarstava koja su pitanja izignorirala, Sandić poručuje da bi novinari trebali da svaku nepravilnost obavezno javno objavljuju.

Vrijedi podsjetiti da je vlast u RS cijelu 2019. godinu koristila kako bi na sav glas najavljivala 'e-Bebu'. Ministri, pa čak i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, doslovno su se natjecali kome će pripasti titula glavnog najavljivača projekta.

Premijer RS je volio reći da je projekat 'e-Beba' “neophodan za Republiku Srpsku” te da oni koji misle da je to preskupo” ne razumiju da je to je “stvar natječaja, a ne stvar predsjednika Vlade RS”.

Gotovo dvije i pol godine od početka projekta više nije pitanje ni skupoće, ni napumpavanja cijena, već ono najosnovnije: što se dogodilo s projektom uopće i gdje je i kako završilo 800.000 maraka koje su platili građani ovog entiteta?