Program razmjene srednjoškolaca BiH - Njemačka

Veleposlanik SR Njemačke, gospođa Ulrike Maria Knotz i gospođa Aida Bećirović, direktorica ureda SHL-a u Sarajevu su već 13. lipnja 2013. godine potpisale ugovor u visini od 93.000 €. Zahvaljujući tome 300 učenica i učenika iz svih krajeva BiH će sljedeće godine moći sudjelovati u razmjeni i tako upoznati svakodnevicu u njemačkim školama i obiteljima. Veleposlanstvo se trudi da osigura dodatna sredstva iz EU-fondova, kako bi još više mladih moglo sudjelovati u razmjeni i kako bi se u ovaj projekt mogle uključiti škole iz drugih zemalja Europske unije. "Nama je važno da omladina stupi u kontakt sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja kako bi mogli proširiti svoje horizonte i poboljšati svoje znanje jezika," izjavila je , gospođa Knotz.

"Atentatu na Latinskoj ćupriji u srcu Sarajeva 1914. godine započeo je Prvi svjetski rat. Sto godina kasnije, ovim projektom se treba izgraditi novi most, most između Europske unije i Balkana, između učenika u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini," izjavila je Aida Bećirović .Schüler Helfen Leben će uspostaviti kontakt između zainteresiranih škola u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj i podržati nastavnike prilikom priprema i realizacije programa razmjene. Njemačko veleposlanstvo će učenicama i učenicima iz Bosne i Hercegovine platiti troškove puta u visini od 200 €. Njihove obitelji će dobiti dodatnu financijsku potporu prilikom povratne posjete učenika iz Njemačke.

Nastavnici, koji sa svojim razredom žele učestvovati u programu razmjene mogu dobiti detaljnije informacije od Fondacije SHL, putem e-maila: [email protected], i mogu se od 08. 07.2013. godine prijaviti za učešće u program razmjene.