Produljeni vikend građani iskoristili za put k moru

metkovic

Dan neovisnosti ove godine pao je petkom te su mnogi građani Bosne i Hercegovine produljeni vikend iskoristili za manji godišnji odmor. Na graničnim prijelazima Doljani, Gabela Polje, Bijača, Gorica, Osoje i Izačić jučer je bio pojačan promet vozila na izlasku iz BiH. Najveće gužve bile su na Graničnom prijelazu Bijača gdje se na prijelaz u Hrvatsku čekalo dulje od pola sata u kilometarskoj koloni automobila.

Gužve na ulascima u grad

U povodu neradnog dana u Federaciji BiH i sa željom za kratkim odmorom, velik broj građana, posebno iz unutrašnjosti, krenuo je jučer u jutro k toplijim krajevima na jug Bosne i Hercegovine te susjednoj Hrvatskoj. Gužve su zabilježene na ulascima u Konjic te na cestama na ulasku u Mostara. Ima i onih koji su uzeli dan ili dva odmora i produljeni vikend pretvorili u mini-godišnji odmor od četiri ili pet dana.

"Uzela sam dan godišnjeg odmora i s kćeri ću provesti četiri dana u Splitu. Vrijeme je prelijepo i šteta je ovo ne iskoristiti i otići na more. Istina, za kupanje još nije, ali bar ćemo se nadisati čistoga morskog zraka", kazala nam je jedna Sarajka. Oni koji nisu otišli put juga vrijeme će provesti u šetnji gradom ili poljoprivrednim radovima.

"Ne planiram nigdje putovati, ali mi je ovaj slobodni vikend odlično došao za neke radove u vrtu. Orezat ću voćke i odraditi još ponešto što treba, a ostatak slobodnog vremena provest ću s društvom u gradu", kazao nam je mještanin mostarskoga prigradskog naselja.

Praznici kao godišnji

Jedan od najomiljenijih "sportova" kod stanovnika ovih prostora je spajanje blagdana i praznika. Kako od jednoga neradnog dana dobiti pet, e, tu smo majstori. Naravno, ako ste zaposleni u nekoj od državnih ili javnih ustanova. Nakon Dana neovisnosti produljeni vikend stiže već u travnju za Uskrs, a potom u svibnju za Međunarodni praznik rada kad su u BiH dva neradna dana. Prvi svibnja ove godine pada na srijedu, dakle, neradni su srijeda i četvrtak, pa je, uz dan godišnjeg odmora moguće dobiti pet slobodnih dana, dok je s tri dana moguće sastaviti devet neradnih dana, dovoljno za odmor i putovanje.

Vecernji.ba