PROCURILO U JAVNOST Evo što piše u Programu reformi BiH

reforme, Program reformi BiH

Sadržaj dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine, kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo 19. studenoga i koji bi dan nakon potvrđivanja novog saziva Vijeća ministara BiH trebao biti dostavljen u sjedište NATO-a u Bruxellesu objavio je Srpska.info.

U uvodu dokumenta se navodi kako je BiH predana poboljšanju odnosa s NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u toj vojnoj alijansi, što je činjenica koju su ranije, tijekom sporenja oko Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), isticali i dužnosnici NATO-a. U dokumentu se dodaje da će "konačnu odluku" o članstvu u NATO-u donijeti Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH. Izjava da će za članstvo u NATO-u biti potrebna "konačna odluka" govori u prilog nastavka puta naše zemlje ka članstvu u Alijansi, s obzirom na to da je za fazu u kojoj bi naša zemlja došla u situaciju da donosi tu odluku potreban napredak u integracijskom procesu.

- Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH – navodi se u dokumentu.

Ovim se zapravo potvrđuje opredijeljenost BiH ka članstvu u NATO-u, s obzirom na to da član 84. Zakona o obrani BiH, kojeg je usvojila Parlamentarna skupština BiH, tvrdi da su sve institucije dužne provoditi aktivnosti s ciljem članstva naše zemlje u NATO-u. Na temelju tog zakona je Predsjedništvo BiH podnijelo zahtjev za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

U dokumentu se ističe kako je BiH "prepoznala euroatlantske integracije kao jedan od svojih vanjskopolitičkih ciljeva".

- BiH će nastaviti razvijati svoje obrambene institucije i Oružane snage BiH, kako bi bile sposobne izvršavati zadatke definirane zakonom i podržavaju strateške ciljeve u oblasti sigurnosti i obrane - navodi se u Programu reformi BiH.

Naša zemlja je ovim dokumentom preuzela obvezu razvijanja NATO kompatibilnih struktura snaga u skladu sa zahtjevima i kapacitetima, osiguravajući interoperabilnost sa NATO-om i partnerskim snagama. Također se ističe kako će koordinacija državnih institucija biti vršena preko Povjerenstva za NATO integracije Vijeća ministara BiH.