Pročitajte koje dokumente moraju imati djeca i psi na granici te što možete prenijeti

granična
... i obaveze koje imaju, a jedna od njih je da mogu iznijeti novac u protuvrijednosti do 10.000 eura, dok za veći iznos moraju posjedovati potvrdu nadležnih institucija.

S obzirom na to da se u putničkom prometu primjenjuje pojednostavljeni način prijavljivanja robe, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje Ratko Kovačević u izjavi za Fenu navodi kao primjer da je od plaćanja uvoznih dadžbina oslobođena roba koja je sadržana u "osobnoj prtljazi" putnika koji dolazi iz inozemstva, a koja ne podliježe bilo kakvim ograničenjima ili zabranama.

" ‘Osobna prtljaga' podrazumijeva robu nekomercijalnog karaktera za osobnu upotrebu putnika ili njegovog domaćinstva uključujući i predmete koji služe putniku za vrijeme putovanja", kazao je Kovačević.

Carinske olakšice po putniku i po danu se primjenjuju na robu nekomercijalnog karaktera, uključujući poklone i suvenire koji se nalaze u osobnoj prtljazi putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM.

Kovačević je dodao da putnici mlađi od 17 godina nemaju pravo uvoziti cigarete i alkohol.

Kada je u pitanju unošenje lijekova, pojašnjava da je unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije.

"Osobe koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, prilikom prelaska državne granice izuzetno smiju posjedovati lijek koji sadrži supstance, na osnovu medicinske dokumentacije i u količini neophodnoj za osobnu upotrebu u trajanju najviše do 15 dana", naglašava Kovačević.

U vezi s prelaskom granice s kućnim ljubimcima, neophodno je imati važeću putovnicu izdanu od uprave za veterinu pod određenim brojem. Dobivanje putovnice vezano je za elektronsku identifikaciju, odnosno obilježavanje psa mikročipom.

"Potrebno je izvršiti klinički pregled psa neposredno prije puta (48 sati) kod veterinara i tu potvrdu da je pas zdrav i da ne pokazuje znakove bolesti koje se mogu prenijeti na druge životinje i ljude, kao i prethodno osigurane potvrde, priložiti veterinarskoj inspekciji za završni certifikat za putovanje životinja u zemlje Europske unije", navodi.

Kako je Feni rekla glasnogovornica Granične policije Sanela Dujković, prema vаžеćеm Zаkоnu о putnim isprаvаmа BiH, zа mаlоljеtne osobe, zаhtjеv zа izdаvаnjе putnе isprаvе pоdnоsi јеdаn оd rоditеljа, uz suglаsnоst drugоg rоditеljа, оdnоsnо drugi zаkоnski zаstupnik, tako da zakonski nema osnove da na graničnom prijelazu zatraže punomoć ili bilo koji drugi dokument.

Nositelj putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina u pratnji treće osobe, mora imati suglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja, koju je ovjerilo nadležno tijelo.

"Nе pоstојi zаkоnskа оbаvеzа pоsjеdоvаnjа pisаnе suglаsnоsti drugog rоditеljа prilikom putоvаnjа u inоzemstvu, odnosno nеmа smеtnji dа nositelj putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina putuје s јеdnim оd rоditеljа ili zakonskim zastupnikom, odnosno starateljem", naglašava Dujković.

Istaknula je da pisаnа suglаsnоst mоžе biti pоtrеbnа prilikоm kоntrоlе grаničnih tijela držаvе u kојu sе putuје ili prеkо čiјеg teritorija sе putuj, pа zаtо prеpоručuјe dа sе prije pоlаskа nа put prоvjеri u diplоmаtskо-kоnzulаrnim prеdstаvništvimа tih zеmаljа.