Procedura je do Širokog Brijega skraćena, a izgleda da je i ministar obrane RH rodom s Kočerina

Kanader
Ilustracija

Sporazum koji su prije 20 godina potpisala Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine bio je ključan da kanaderi tako brzo stignu u Široki Brijeg i pomognu prilikom gašenja požara.

Taj sporazum obvezuje na međusobnu pomoć pri gašenju požara otvorenog prostora u graničnom području, međusobno obavješćivanje, žurni i neometan prelazak postrojbi preko državne granice.

Granično područje u okviru djelovanja je 10 kilometara zračne linije od državne granice prema unutrašnjosti. Nadležnost za donošenje odluke o upućivanju postrojbi preko državne granice imaju Ministarstvo sigurnosti BiH i Državna uprava za zštitu i spašavanje RH.

Upravo iz tih razloga su kanaderi stigli brže u Široki Brijeg, jer se u proceduralnoj trakavici preskočilo Vijeće ministara, što oni koji su iza sporazumne zračne linije ne mogu postići.

S druge strane, prema saznanjima našeg portala nije odnemoglo ni što je ministar obrane Mario Banožić, koji je u konačnici i dao zeleno svjetlo za dolazak kanadera rodom s Kočerina. U ministrovu životopisu piše da je rođen u Vinkovcima, no Širokobriježani znaju da je porijeklom iz spomenutog širokobriješkog mjesta, te mu tu žive i stričevi i druga rodbina.

Pomoć pri gašenju požara traži i HNŽ, no ovdje istu nije moguće dobiti bez Vijeća ministara. Upravo je gore spomenuti sporazum omogućio da se opsežna procedura skrati, a pomoć stigne u pravo vrijeme.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.