PROBLEM KOD JABLANICE Stanovništvo protiv mHE, Sud ukinuo okolišnu dozvolu, a ministarstvo traži novu

Press udruženja Za Doljanku
Hercegovina.info

Predstavnici Udruženja građana 'Za Doljanku' iz Jablanice, koji vode višegodišnju borbu protiv rada hidroelektrane 'Zlate', u ponedjeljak su na konferenciji za medije u Mostaru još jednaput ukazali na probleme s kojima se  susreću u svojoj borbi.

To je udruženje građana pokrenulo dva upravna spora, jedan protiv građevinske dozvole pred Općinskim sudom u Mostaru, a drugi protiv okolišne dozvole pred Županijskim sudom u Sarajevu, priopćeno je iz U.G. 'Za Doljanku'.

Nakon dvije godine i deset mjeseci od pokrenutog upravnog spora, prije mjesec, udruženje je dobilo rješenje od Županijskog suda u Sarajevu kojim se poništava okolišna dozvola za hidorelektranu 'Zlate' na rijeci Doljanki izadana od Federalnog ministarstva okoliša i turizma na osnovu koje je FERK u kolovozu 2020. godine izdao dozvolu za rad firmi 'Eko-Vat' d.o.o. Sud je poništio okolišnu dozvolu i postupak vratio na početak.

"Ističemo, ovom presudom poništena je okolišna dozvola, odnosno sada nje kao da nikada nije bilo. Dodajemo, mHE koja je davanjem dozvole za rad počela s proizvodnjom električne energije, u ovom trenutku radi i proizvodi električnu energiju bez okolišne dozvole koja je FERK-u uz vodnu suglasnost bila osnov za davanje dozvole za rad. 

Ono što želimo posebno istaknuti je da je sud u obrazloženju presude istaknuo upravo ona kršenja na koja smo mi ukazivali FERK-u i ostalim institucijama cijelo vrijeme u razdoblju ishodovanja potrebnih dozvola odnosno prije izdavanja dozvole za rad", izjavila je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja.

Nakon što su dobili rješenje na koje investitor nije imao mogućnost žalbe, predstavnici Udruženja su zatražili hitni sastanak u FERK-u, a nakon toga i u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma s ciljem njihovog upoznavanja s presudom. Predstavnici Udruženja su od FERK-a zatražili oduzimanje dozvole za rad i podnijeli službeni Zahtjev za stavljanje izvan snage rješenja FERK-a kojim se izdaje dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelju zahtjeva 'Eko-vat' d.o.o. iz Jablanice.

Press udruženja Za Doljanku

"Iz FERK-ovog odgovora ne možemo iščitati da su nakon što smo im dali informaciju o sudskoj presudi i postupili u skladu s odredbom kojom su imatelju dozvole bili obvezni zatražiti u određenom roku otklanjanje nedostataka. Naprotiv od imatelja dozvole su zatražili Informaciju/obrazloženje razloga zašto isti nije obavijestio FERK o donesenoj presudi, a što je bio obvezan, te da ih izvjesti o tome u kojoj je fazi ponovljeni postupak pred Federalnim ministarstvom okoliša i turizma. 

U ovom zahtjevu upućenom imaocu dozvole nisu navedeni nikakvi rokovi. Također, Ministarstvo okoliša i turizma mole da ih izvjeste o tome u kojoj je fazi obnovljeni postupak bez ikakvih rokova osim molbe za hitno postupanje", dodala je Spahić.

Iz Federalnog Ministarstva okoliša i turizma su poručili da su postupili po nalogu suda i od investitora zatražili očitovanje po pitanju obnove postupka. Investitor ih je obavijestio da će obnoviti postupak nakon čega su mu zatražili da ishoduje svu dokumentaciju potrebnu za izdavanje nove okolišne dozvole. I u ovom slučaju kao i u slučaju FERK-a, Ministarstvo nije utvrdilo rok u kojem investitor mora dostaviti te dokumente odnosno podnijeti ponovni zahtjev, navode iz Udruženja.

Naglašavaju kako izbjegavanje utvrđivanja rokova i u jednom i u drugom slučaju ukazuje na ponovno pogodovanje investitoru koji ovaj postupak može razvuči u nedogled ne obustavljajući svoj rad, odnosno nastavljajući rad bez valjane dokumentacije. Iako je okolišna dozvola poništena, investitor nastavlja i dalje raditi bez ključnog dokumenta na temelju kojeg je izdana dozvola za rad.

"Kako vrijeme prolazi sve smo više svjesni veličine problema s kojim smo se uhvatili u koštac, ali nećemo odustati u svojoj daljnjoj borbi. I kako smo do sada istaknuli svaki put kada se obraćamo javnosti i razgovaramo s institucijama, spremni smo ići do kraja. Kada iscrpimo sve pravne lijekove u BiH spremni smo pokretati postupke i pred međunarodnim sudovima. Pogotovo sada kad u pravnoj borbi u vidu sudskih presuda dobivamo potvrdu da su naše sumnje i naše tvrdnje argumentirane", poručio je na konferenciji Dženan Šašić, predsjednik U.G. 'Za Doljanku'.