PROBA ZA KRIMINALIZACIJU KLEVETE Nasilnik prijeti novinarki, policija saslušava urednika!

PROBA ZA KRIMINALIZACIJU KLEVETE Nasilnik prijeti novinarki, policija saslušava urednika!

"Inspektori su me pitali o detaljima iz prijave Marinka Umičevića. Znači, pišeš i pratiš kao novinar, a onda si optužen jer si to objavio. Kako sam shvatio, da je znao da ćemo objaviti, Umičević ne bi baš tako prijetio. Zamislite apsurd“, kazao je za Žurnal, po završetku saslušanja u Policijskoj upravi Banjaluka, glavni i odgovorni urednik Capitala Siniša Vukelić.

Naveo je da policija zasad prikuplja informacije i da nema osumnjičenih. Također, na saslušanje će morati i novinarka ovog portala Bojana Ninković. Tek tada bit će donesena odluka o eventualnoj istrazi.

„Zanimljivo je da poziv na saslušanje dolazi godinu i pol nakon objavljivanja Umičevićevih prijetnji. Sada sve možemo da očekujemo, pogotovo u periodu kada imamo usvojen Nacrt zakona koji kriminalizira klevetu“, zaključio je.

Inače, Vukelić je danas pozvan u Policijsku upravu Banjaluka da bi dao izjavu u vezi sa krivičnom prijavom koju je podnio tehnički direktor Tvornice obuće „Bema“ Marinko Umičević, zato što je Capital objavio snimak kako brutalno vrijeđa i napada novinarku i urednika portala.

Podsjećamo, član Senata Republike Srpske, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka i tehnički direktor tvornice „Bema“ Umičević je početkom prošle godine verbalno napao novinarku portala Capital Bojanu Ninković i uputio joj niz najprizemnijih uvreda i psovki, kao i na račun glavnog urednika Siniše Vukelića.

Novinarka Capital-a je u telefonskom razgovoru tražila od Umičevića da prokomentira to što je Rukometni klub “Borac m:tel” od Grada Banjaluka 2020. godine dobio grant u iznosu od 126.867 KM, dok je u isto vrijeme bio potpredsjednik tog kluba i odbornik u Skupštini grada, što po zakonu predstavlja klasičan primjer sukoba interesa.

Tada se obrušio na Ninkovićevu uputivši njoj i uredniku niz psovki i uvreda.

Na početku razgovora sa novinarkom upoznat da je nazvan s ciljem uzimanja izjave, odnosno da da komentar po pitanju određene teme. Sam proces uzimanja izjave podrazumijeva snimanje i Umičević je bio svjestan s kim razgovara i ni u jednom trenutku nije spomenuto da govori nezvanično, odnosno “off the record”.

Nakon toga, Umičevića je nazvao glavni urednik Capital-a, a iako je znao ko ga zove i s kim priča, Umičević smatra da je neovlašteno snimljen zbog čega je podnio krivičnu prijavu.

Snimak Umičevićevog vrijeđanja možete čuti OVDJE.