VIDEO  PRLJAVI NOVAC NA REGIONALNOM SMETLIŠTU U komunalnom poduzeću radnici rade bez ugovora, a osim toga postoje i druge malverzacije

Deponija Banja Luka/Ramići
infoveza.com

Deponija u banjalučkom naselju Ramići koristi se za odlaganje komunalnog i neopasnog industrijskog otpada Grada Banje Luke i 7 općina i gradova regije (Gradiška, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Čelinac, Kotor Varoš i Kneževo). Do srpnja 2004. godine deponijom je upravljalo komunalno poduzeće „Čistoća“ a.d., a nakon toga nadležnost nad deponijom je preuzelo J.P. “DEP-OT“.

J.P. “DEP-OT“ je osnovano kao poduzeće 2003. godine ispred već nabrojanih općina i gradova, piše infoveza.com.

Prva stvar koju je važno pojasniti jest da su na regionalnoj deponiji angažirani ljudi koji vrše izdvajanje otpada: kartona, plastike, plemenitih metala i dr., što se kasnije transportira i prodaje firmi s kojom DEP-OT ima potpisan ugovor. Prvobitno je to bila firma „Pet For Pet“, s kojom je, nakon smjene tadašnjeg direktora Nove Grujića i postavljanja novog direktora Željka Savića, prekinuta suradnja. Tada su radnici koji su na deponiji vršili izdvajanje otpada poslani kućama i očekivalo se da budu ponovo angažirani kada firma potpiše novi ugovor o prodaji kartona, plastike i drugog otpada.

Međutim, novi ugovor koji je potpisan s firmom „Grand“ potpisan je na samo dva mjeseca i kada je i taj ugovor istekao, radnici su po drugi put poslani kućama i do dan danas, makar formalno, nisu vraćeni na svoje poslove. To je samo formalno, jer oni i dalje rade, ali sada bez ikakvog ugovora! Obrazloženje koje su dobili zaposleni u DEPOT-u je bilo da će radnici na izdvajanju otpada raditi za DEP-OT, a da će DEP-OT odvoziti i prodavati otpad i dobiveni novac uplaćivati na račun poduzeća. Sve bi to bilo u redu, da je u naredna četiri mjeseca uplaćen bilo kakav novac poduzeću! Međutim, to nije bio slučaj, iako se sve vrijeme izdvojeni otpad namijenjen za prodaju redovno odvozio.

Sadržaj se učitava...

Pitanje gdje je novac završio za sada ostaje bez odgovora, ali ono što se zna jest da se radnicima na deponiji plaća u kešu i što se tiče države – oni ne postoje. Oni ne postoje ni po sistematizaciji radnih mjesta koju možete vidjeti, ali itekako postoje na video klipovima. Video klip koji možete vidjeti snimljen je 15.11.2022. godine.

Ovdje je veoma važno da, pored direktora DEPOT-a Željka Savića, bivšeg direktora Nove Grujića spomenemo i šefa deponije Marka Balabana. O svima njima o kojima ćemo detaljnije pisati u nastavku serijala, piše infoveza.com.

Za sada, spomenut ćemo samo jednu zanimljivost: kada je Novo Grujić bio smjenjivan s mjesta direktora, napravila se nova sistematizacija i otvorilo radno mjesto „Pomoćnik direktora za ekonomske odnose“ koje je odmah „okupirao“ ni manje ni više nego stari direktor. Da stvar bude gora, kratkim pregledom na platne koeficijente radnika zaposlenih poduzeću, uočljivo je da se oni kreću od 5.6 - 10.6, dok je za mjesto pomoćnika direktora za ekonomske poslove taj koeficijent čak 17.32.

Interesantno, na dan primopredaje dužnosti direktora kada je Željko Savić formalno sjeo u v.d. direktorsku fotelju, prijavljeno je da je ukradeno više stotina litara goriva. Iako se policija umiješala u čitav slučaj, on do dan – danas nije riješen. Krađa goriva se nastavila, a prema neslužbenim informacijama, rukovodstvo firme je znalo za to. Krađa se u papirima prikrivala nerealnim prikazom potrošnje goriva mašina. Novi slučajevi krađe nikada nisu prijavljeni policiji.