Prlić dobio podršku Vlade

Iako se posljednjih mjeseci njegovo imenovanje, odnosno pozitivna ocjena rezultata natječaja, uporno blokiralo, Vlada je ipak dala suglasnost na rezultate natječaja. Protiv su bili HDZ-ovi ministri, ali su preglasani. Čini se kako u ovom slučaju SDA nije želio propustiti pod pritiskom svojih koalicijskih partnera, te su na kraju podržali odluku o imenovanju čelnog čovjeka HT-a.

Politička blokada

Mišljenje koje je mostarska kompanija zatražila od Vlade Federacije još u svibnju nije stizalo na dnevni red, međutim, ministar prometa i veza Nail Šećkanović nakon ljetne stanke izašao jue u javnost i priznao kako je pitanje Prlićevog imenovanja prebacio na Kolegij Vlade.

No, potvrda se nije dogodila, najvećim dijelom zbog blokade HDZ-a BiH koji Prlića nije želio vidjeti na čelnom mjestu ove kompanije.

Već je ranije predsjednik Nadzornog odbora Žarko Pušić za Dnevni list izjavio da bi se, ukoliko bi ocjena bila pozitivna, Nadzorni odbor mogao sazvati odmah te završiti proceduru izbora Stipe Prlića na mjesto direktora, odnosno predsjednika Uprave HT-a.

Druga imenovanja

S druge strane, Vlada je jučer dala suglasnost i na ostala imenovanja koja su bila mjesecima blokirana. Neka od njih su potvrda imenovanja  Nadzornog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO, kao i Upravnog odbora federalnog Zavoda za zapošljavanje, potvrdio je za Dnevni list ministar rada i socijalne skrbi Perica Jelečević.

Na ovaj je način, obuhvatom svih bitnih državnih tijela, riješen problemimenovanja čelnih ljudi, čime je omogućeno normalno funkcioniranje i rad ovih institucija. Ipak, problem na koji je ukazao Jelečević tiče se činjenice da Hrvati još uvijek nisu na pravi način zastupljeni u državnim poduzećima. Ovaj problem, čini se, još uvijek neće biti riješen na zadovoljavajući način, piše Dnevni list.