FOTO/VIDEO  PRKAČIN: Bosnom su upravljali hrvatski banovi, KNEZOVIĆ: Naša zemlja se ne zove Bosna

Marijan Knezović, BIH, HR HB, Marijan Knezović, Hrvatska, Haag, Marijan Knezović, Marijan Knezović, BIH, Marijan Knezović
Gosti su bili Marijan Knezović - kolumnist portala poskok.info, Ante Prkačin - načelnik Glavnog stožera HOS-a, Marko Francišković - autor i publicist, te Petar Guberac - Predsjednik inicijativnog odbora ‘Hrvatski Blok BIH'. Već na početku započela oštra rasprava koja se u ovoj prilično polarizirajućoj temi nastavila gotovo cijelu emisiju.

Marijan Knezović oštro je reagirao na tezu Marka Franciškovića kako je HRHB ustanovljena na dan kada je pao Vukovar i kako su Hrvati u BiH slavili dok je Vukovar padao, kazavši kako je u Vukovaru poginulo jako puno Hrvata iz BiH i kako je osnivanje HRHB bilo jedino sredstvo kako bi se Hrvati u BiH obranili, oštro dodajući kako to nažalost mogu "razumjeti samo oni koji imaju mozak." Istaknuo je i kako bi stvaranje trećeg entiteta najviše pomoglo Hrvatima u Srednjoj Bosni kojima je najteže, dok je njemu kao Hercegovcu treći entitet najmanje potreban.

Francišković je ustvrdio kako su Nino Raspudić i Ivo Lučić apologeti promašene politike trećeg entiteta nakon čega mu je Knezović sugerirao kako bi se on trebao diviti i Raspudiću i Lučiću jer po pitanju BiH znaju puno više od njega. Na tezu Petra Guberca kako se on ne boji mudžahedina ni islamista jer oni u BiH ne rade ništa loše dodao je kako se vjerojatno nisu bojali ni hrvatski povratnici u Bugojno koji su zaklani na Badnju večer.

Cijela emisija bila je prožeta oštrijim tonovima, ‘ad hominem' raspravi i bilo je teško goste vratiti na staze pristojnije debate. Posebna rasprava bila je oko trećeg entiteta - jedni smatraju kako bi on ponajviše pomogao Hrvatima koji kao manjina žive u određenim područjima dok drugi tvrde kako bi to bila konačna predaja i gubitak Bosanske Posavine. Na kraju se polemiziralo i o utjecaju bosanskih Hrvata i Hercegovaca na politiku u Hrvatskoj. U referendumskom pitanju ‘Treba li BIH treći entitet' 78% ljudi odgovorilo je potvrdno. Polemiku možete pogledati u priloženom videu.

poskok.info