PRIZNAO KRIVNJU Salki Zildžiću će prestati mandat u Parlamentu BiH

Salko Zildžić
Klix

Odvjetnik Mirnes Ajanović tvrdi kako Salki Zildžiću Sporazumom o priznanju krivice prestaje mandat zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

''Salki Zildžiću zaključenjem sporazuma u Srbiji o priznanju krivice na kaznu zatvora od jedne godine (bez obzira što se u medijima navodi da se radi o kućnom zatvoru) shodno odredbi člana 1.10 tačka 4. Izbornog zakona BiH prestaje mandat zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, nebitno hoće li tražiti zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom. Propisano je da prestaje mandat danom pravosnažnosti sudske presude kojom se izabrani dužnosnik na bilo kojem nivou osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže'', naveo je Mirnes Ajanović.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Salko Zildžić, koji je uhićen 18. rujna u Srbiji zbog nošenja vatrenog oružja, sklopio je danas sporazum o priznanju kaznenog djela s Višim tužiteljstvom u Užicu.

Kućni pritvor na godinu dana

Prema sporazumu, Zildžić je osuđen na kućni pritvor u trajanju od godinu dana koji će se izvršavati u BiH. Njegov odvjetnik Radulović dodaje da sporazum treba biti potvrđen od strane Višeg suda u Užicu.

Prema Kaznenom zakonu BiH, Zildžić može tu kaznu otkupiti.

Podsjećamo, Zildžić je uhićen na graničnom prijelazu Bajina Bašta između BiH i Srbije. Prilikom pokušaja ulaska u Srbiju granični policajci pronašli su pištolj, ali jednako brojne reakcije izazvala je i skandalozna informacija da se među Zildžićevim dokumentima našla i počasna iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, što je samo jedan u nizu skandala koji se mogu povezati s bivšim šefom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom.