"Privremena" Vlada FBiH provodi temeljite čistke

Do sada nije uopće bio u praksi primjenjivan sustav privremenih nadzornih odbora, najavljena je promjena Zakona o državnoj službi. No, kako se doznaje, nelegalna vlast neće provoditi procedure kroz parlamente nego će pokušati različitim uredbama koje donosi Vlada i koje imaju zakonsku snagu napraviti "bajpas" kako bi potpuno ovladali ovim entitetom. U federalnim ministarstvima već je započela prava haranga prema zatečenim kadrovima koji su bili ‘odani' prijašnjoj vlasti.

Provodi se klasični mobing, a najavljuju se i nove sistematizacije kako bi se ove vladine zaposlenike natjeralo da sami napuste ministarstva. Ukoliko pak ovi neposlušni kadrovi ostanu odlučni do idu kraja, onda će se zakonom o državnim službenicima ili pak uredbama uvesti ograničenje mandata svim zaposlenicima od zamjenika do raznih stručnih službi gdje do sada nisu instalirani podobni kadrovi. I već na samome početku instaliranja kadrova u privremene odbore, pokazala se sva raskoš kadrova koje imaju na raspolaganju ove stranke.

U pitanju su najbliže rodbinske i stranačke veze bez ikakvih službenih referenci, a u pojedinim slučajevima na djelu je i sukob interesa. U nedavno imenovanom privremenom Nadzornom odboru Hrvatskih telekomunikacija Mostar našli su se i bivši ‘bombaši'. Eso Pobrić, inače kadar Stranke demokratske akcije (SDA) je bio na čelu Tvornice duhana Mostar u kojoj je pronađeno više tisuća skladištenih minobacačkih projektila, no nitko nije osuđen za taj slučaj, u čemu je uvelike pomoglo Županijsko tužiteljstvo koje je praktično cijeli slučaj zataškalo ili dopustilo da uđe u zastaru.

Centralizira se vlast

Istodobno, unutar Vlade Federacije BiH, unatoč tvrdnjama o jedinstvenosti, ne vlada harmonija budući da je SDP preko premijera Nermina Nikšića centralizirao cijeli sustav odlučivanja. Nijedna točka dnevnoga reda ne može se kandidirati za sjednicu ako je ne potvrdi premijer ili njegov tim, za razliku od dosadašnjeg rada u kojemu je kolegij Vlade usuglašavao dnevni red. S druge pak strane, potvrdilo se ono što se i ranije najavljivalo kako će nova vlada puniti crne rupe u poduzećima koja su pred propašću novcem poreznih obveznika.

Na taj je način u vjetar bačeno čak 32 milijuna maraka iz ministarstva energetike, industrije i rudarstva koje godinama ‘gura‘ poduzeća koje bi odavno trebalo jednostavno pustiti da propadnu. Od ovoga iznosa sredstva od 28 milijuna maraka će biti raspoređena za subvencije javnim poduzećima za izmirenje obveza za mirovinsko i invalidsko osiguranje kao i plaćanje poreza u skladu sa Zakonom o plaći. U normalnim državama, kakva BiH još uvijek nije bi svi oni koji nisu izmirili obveze za plaćanje doprinosa ili poreza završili u stečaju, a čelni ljudi bi odgovarali za zloporabe vezane za porezne utaje. Samo je u Bosni i Hercegovini to posve legalno i bez ikakvih sankcija.

izvor: večernji list