PRIVATNA OPĆINA Obiteljsko širenje moći i korupcija u sustav javnih nabavki pod kontrolom načelnika

Bego Gutić
Inforadar

Po nalogu Županijskog suda u Tuzli početkom lipnja policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u okviru operativne akcije Kraljica priveli su načelnika Općine Banovići Begu Gutiću te mu oduzeli mobitel, kao još jednom općinskom službeniku.

Tužiteljstvo TŽ sumnjiči ih za kazneno djelo "zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, propisano Kaznenim zakonom FBiH. Inforadaru je ova informacije potvrđena i iz SIPA-e.

Bego Gutić

Iako tužiteljstvo "zbog interesa istrage“ i dva mjeseca nakon policijske akcije ne želi otkrivati detalje, saznaje se da su razlog privođenja aktivnosti koje se dovode u vezu s korupcijom u režiji Bege Gutića (a koji je u međuvremenu pušten iz pritvora).

„CIJEPANJE“ NABAVKI I NAMJEŠTANJE NATJEČAJA

Prema dokumentaciji koja ga inkriminira, Bego Gutić kao općinski načelnik više od 90 posto javnih nabavki provodi preko netransparentnih izravnih sporazuma, što je vidljivo i na stranici Pratimo tendere.

Samo u prošloj godini, od ukupno 51 ugovora općine Banovići (317.977 KM), čak 45 je sklopljeno izravno. Porezni obveznici ova „namicanja“ poslova privatnicima od strane načelnika Gutića platili su 179.928 KM. Od tih 45 poslova, 23 je procijenjeno gotovo do granične zakonske vrijednosti od 6.000 KM za direktnu pogodbu. Nekoliko izravnih sporazuma predstavljaju klasično ‘“cijepanje nabavki“, čime je skriveno pogodovanje i namještanje tendera.

Bego Gutić

Načelnik se pobrinuo da dio toga ostane i u obitelji pa u vezi s tim je u više navrata angažirao tvrtku Gutić transport njegovog rođaka, kojoj se daju poslovi „od igle do lokomotive“. Najprije je 1. travnja prošle godine Općina Banovići od Gutić transporta iznajmila ICB mašinu za 5.000 KM proračunskog novca. Potom je tvrtku svog rođaka načelnik angažirao i za iskope i zemljane radove, za što im je plaćeno dodatnih 5.990 KM, a onda je Gutić transport revidirao i glavne projekte kod Tangrama iz Lukavca, za što je Općina izdvojila 5.900 KM.

U ožujku ove godine Gutić transport je nakon provedenog natječaja i odabira „komisije“ dobio i posao „izrade džambo plakata, grafičkih proizvoda, reklamnih stalaka, pozivnica, zahvalnica i čestitki“, što je plaćeno s oko 16.000 KM proračunskog novca. I ovo je sve od onoga za što se zna.

Bego Gutić

Osim Gutić transporta, po broju izravnih ugovora načelnik Bego Gutić je po SDA liniji posebno favorizirao tvrtku Tanović. Za uređenje Ulice Alije Izetbegovića Tanoviću je plaćeno 5.950 KM. Ista tvrtka je renovirala i općinske prostorije i za taj posao im je isplaćeno 2.497 KM. Tanović je, nadalje, sanirao i potporni zid u naselju Čifluk za 5.969 KM, te korito u Mrahorovićima za 3.686 KM. Zahvaljujući izravnim sporazumima, Tanović sanira i Informativno-edukacijski centar. Posao vrijedan 5.983 KM.

Početkom prošle godine Općina Banovići nabavila je 36 tona uglja. Nabavka je izravno dogovorena s RM Company i plaćena 5.040 KM. U srpnju 2021. ista tvrtka dobila je ugovor za prijevoz nepoznatih roba i materijala, u vrijednosti 5.900 KM.

Kuhinjski namještaj kupljen je kod Ading Commerca za 5.900 KM, a IMUS Team je za 5.840 KM isporučio uredski namještaj. Informatička oprema nabavljena je od tvrtke Disti i koštala je 5.700. Gutić je isti iznos (5.700 KM) iskeširao tvrtki Amde projekt za nadzor prilikom sanacije Nizozemske kuće.

Spisak sumnjivih ugovora otkriva i nabavku uredskog materijala od tvrtke Simmada za 5.956 KM, kao i džambo plakata, tiskanih kod OR Print Studia, za 5.060 KM.

Spisak Gutićevih favorita ovim nije konačan. Glavni projekt za regulaciju korita Litve PGP Hidroinženjeringu plaćen je je 5.930 KM, dok su Gutić i Općina Banovići za izradu studije za vodne suglasnosti istoj tvrtki isplatili 5.900 KM.

Za usluge bankarstva i platnog prometa NLB Banci je iskeširano 5.990 KM, dok je izrada projekta za 15 stanova Atrius Projektu plaćena 5.900 KM. Ova tvrka uradila je i elaborat za dva stambena projekta za, zanimljivo, opet 5.900 KM. Oba posla urađena su istog dana, 24. svibnja 2021. godine.

Mijenjao se i krov na Vatrogasnom domu. Posao je povjeren AM Gradnji Okić kojoj je isplaćeno 5.965 KM. Zanimljiv je i ugovor s udrugom Triton, koja je dobila posao promoviranja Općine za 5.100 KM.

ULOGA AGENCIJE „INFORM“

Posebno su zanimljivi višegodišnji sumnjivo sklopljeni ugovori s agencijom Inform. Inform je, naime, određen za održavanje službene općinske web stranice te mu je tijekom 2021. godine isplaćivano po 5.999 KM proračunskih sredstava na mjesečnoj osnovi.

Kao što se vidi iz priloženog, sve ove nabavke kreću se do granice 6.000 KM do koje je, prema Zakonu o javnim nabavkama, dozvoljeno sklapanje ugovora izravnim sporazumom, ali samim tim i pogodovanje i razne malverzacije.

Bego Gutić

Inače, vlasnik Informa je Emir Alibašić iz Živinica. Alibašić je diplomirani inženjer elektrotehnike i kao pomoćnik direktora uposlenik je Zavoda zdravstvenog osiguranja TŽ. Dakle, on je osoba koja zastupa pravnu osobu Agencija Inform Živinice i istovremeno kao uposlenik javne ustanove prima platu.

Sve je počelo prije nekoliko godina kada se u TŽ pojavio novi informativni web-portal nezavisni.ba. Kao što su mediji objavili, vlasnik domene ovog portala upravo je Emir Alibašić.

Kako je Inforadaru potvrđeno iz više izvora, Nezavisni.ba je formiran sa zadatkom očuvanja pozicije i vlasti SDA, ali i stranačkog i obiteljskog širenja utjecaja i svega što uz to ide. Nimalo slučajno, portal je osnovan donacijom Vlade TŽ, znači novcima građana ove Županije i to “na ime usluga promoviranja općina TŽ”. Što znači i još veće obiteljsko širenje utjecaja, kao i kontrole nad javnim nabavkama jer je Alibašić zet Gutićevog brata.

Bego Gutić

Ideja je došla u trenutku kada je Županijska televizija iz Tuzle ukazivala na nezakonitosti tadašnjeg premijera Bege Gutića, nakon čega je on angažirao Alibašića i njegovu agenciju Inform te im dodijelio donaciju Vlade TŽ „za promociju općina u ovoj Županiji“ (Sl. novine TK br. 16., 6.11.2017.). Sve to vrijeme Alibašić je bio uposlenik Zavoda zdravstvenog osiguranja TŽ.

Kulminacija je uslijedila raspadom SDA TŽ te formiranjem Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, a nakon što je Alibašić, zahvaljujući IT resursima, kupio sve domene s ekstenzijom.ba koje u sebi sadrže ime PDA ili PDA BiH.

Kako su mediji tada pisali, domene su kupljene s ciljem onemogućavanja bilo kakve promocije Kukićeve nove političke stranke i kasnije su ostale pod izravnom kontrolom Bege Gutića.

Inforadar je proteklih mjeseci slao upite na više adresa o Gutićevom „statusu“, kao i pitanja samom Gutiću na mail adrese općine na koja nikad nije odgovoreno, no ono što se za sada zna jeste da je Tužiteljstvo TŽ formiralo predmet i izvršilo vještačenje zaplijenjenih mobilnih telefona.

Nije poznato da li su predmet istrage brojne Gutićeve nekretnine: nekoliko poslovnih prostora u Banovićima, dva stana u Tuzli i kuće u Omazićima te stanovi u Sarajevu.