PRITISAK NA GRANICU SKOČIO ZA 70 POSTO Za osam mjeseci s granice vraćeno 8.411 osoba

Granica policija
N1

Od početka ove godine do 30.8.2020., pripadnici Granične policije BiH odvratili su 8411 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, potvrdila nam je glasnogovornica Granične policije Franka Vican.

Pojačan udar dogodio se nakon ublažavanja mjera donesenih u vezi s koronavirusom u Bosni i Hercegovini i zemljama  okruženja.

“Uočeno je povećanje nezakonitih migracija i na ulazu u BiH iz Republike Srbije i Crne Gore, kao i na izlazu iz BiH prema Republici Hrvatskoj. Tako je u lipnju, prema podacima GPBiH odvraćeno 53 posto više osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, u odnosu na lipanj prethodne godine, dok je u srpnju odvraćeno skoro 70 postio više osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice u odnosu na srpanj prethodne godine, što dokazuje da je ublažavanjem restrikcijskih mjera sve veći priljev nezakonitih migranata”, ističe Vican.

Kako bi se adekvatno odgovorilo na stanje nezakonitih migracija u BiH, Granična policija BiH je izradila i realizirala niz operativnih planova s ciljem sprječavanja nezakonitih migracija i konstantno prati stanje nezakonitih migracija na državnoj granici te prema procjeni i analizi rizika izvanredno angažira policijske službenike na dijelove granice gdje je najveći migracijski pritisak, posebno na istočnom dijelu granice, gdje pripadnici GPBiH gotovo svakodnevno odvrate 50-100 nezakonitih migranata, nekada je ta brojka mnogo veća.

Iako je početkom svibnja 2020. godine, u organizacijske postrojbe Granične policije BiH raspoređeno i započelo s radom 99 policijskih službenika za graničnu kontrolu (X klasa kadeta Granične policije BiH), prema procjeni GPBiH, kako bi se pokrile sve kritične točke ilegalnih prelazaka, nedostaje oko 1100 policijskih službenika. Nedostatak policijskih službenika, konstantno prisutan od početka pojačanog migracijskog pritiska na BiH, značajno limitira kapacitete Granične policije BiH u obavljanju poslova nadzora državne granice BiH kao osnovnog načina otkrivanja i sprječavanja nezakonitih migracija.

S ciljem nadilaženja problema kadrovske nepopunjenosti, a na osnovu Odluka Ministarstva sigurnosti BiH, kontinuirano se kao ispomoć Graničnoj policiji BiH angažiraju policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.  A na osnovu sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice između Granične policije BiH i drugih policijskih agencija u BiH, ispomoć Graničnoj policiji u obavljanju poslova nadzora i zaštite državne granice BiH pruža se od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Unatoč nedostatku ljudstva, policijski službenici Granične policije BiH ulažu maksimalne napore u zaštiti državne granice, zaključila je Vican.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.