Prislušni uređaji premještani su u više ureda

Zoran Galić, granična policija bih, Zoran Galić, granična policija bih, Granična policije BiH, Zoran Galić, Zoran Galić, Granična policije BiH, granična policija, prisluškivanje, Zoran Galić, Granična policije BiH, Zoran Galić, prisluškivanje, Granična policije BiH, Svevlad Hoffmann, Zoran Galić, Zoran Galić, granična policija bih, Granična policije BiH, Granična policija Izačić, Zoran Galić, granična policija, migranti, policija FBiH

... prostorije gdje nema stalnog nadzora nad njima”, kazao je danas na konferenciji za medije ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić.

Konferencija je održana povodom smjene 39 policijskih službenika Granične policije BiH i navoda o otkrivanju tri nelegalna uređaja za prisluškivanje tijekom inspekcijsko-kontrolnog nadzora u jednoj od organizacijskih jedinica GP BiH, a Galić je rekao da će istraga pokazati da li su korištene zakonom predviđene mjere.

Naglasio je da su ova tri uređaja posuđena od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), ali o tome nije obaviješteno Ministarstvo sigurnosti BiH, nema traga o njihovom ulasku, niti bilo kakvog sporazuma i ovi se uređaji nisu nalazili u prostorijama koje su predviđene za aktivnosti prisluškivanja.

"Prisluškivanje su činili oni pripadnici GP BiH koji nisu direktno ovlašteni za te poslove, a uređaji su premještani u više ureda", istaknuo je Galić i dodao da nema informacija o osobama koje su bile prisluškivane.

Pojasnio je da je većina prisluškivanja rađena ovim nelegalnim uređajima. GP BiH posjeduje dva uređaja koja su dobivena od Ministarstva sigurnosti BiH, a na tim se uređajima svake godine vrši inspekcijski nadzor.

Galić naglašava da su pripadnici GP BiH koji su grubo kršili zakonske propise, dio njih, premješteni na drugo radno mjesto jer bi mogli ugroziti internu i kaznenu istragu ukoliko ostanu na istom radnom mjestu, a protiv njih će biti pokrenute interne istražne radnje.

O ovom slučaju je obaviješteno i Tužiteljstvo BiH.

"Ukoliko se dokaže da ima elemenata kaznenog djela svi će biti procesuirani", naglasio je Galić i poručio da će cijeli slučaj biti ispitan do najsitnijih detalja o kojima će biti obaviješteni nadležni organi.

FENA