Priprema li Martin Raguž novu platformu?

Kako navodi Dnevni avaz, a potvrđuje i Oslobođenje, uradili su to po nalogu kandidata za predsjednika HDZ1990 Martina Raguža.
Znakovitost i čuđenje parlamentarnih kuloara ovakvim glasovanjem Josipovićke i Krište je tim veća budući da je član povjerenstva o čijem izvješću se glasovalo Srećko Boras, također član HDZ1990, koji je glasovao „za" pokretanje postupka utvrđivanja nedostojnosti Budimira da obnaša funkciju predsjednika. Kako saznaju izvori bliski Avazu, dan ranije u jednom sarajevskom restoranu spomenuta ekipa se našla na večeri sa Živkom Budimirom. Tema su bili izbori 2014. i eventualne koalicije. Prvi korak u dogovoru je bio da spomenuti dvojac bude suzdržan pri glasovanju, dok bi Boras glasovao „za" izvješće povjerenstva, budući da je bio član povjerenstva. Svi dogovori su vršeni pod mentorstvom Martina Raguža, koji proteklih tjedana intenzivno radi na kampanji za unutarstranačke izbore. Iako je dnevni tisak objavio navode da je on uistinu „pokrovitelj" ovih razgovora, na upite o istima nije još uvijek dao jasan odgovor.

Mada je Martin Raguž prije par dana u intervjuu za Nezavisne novine naveo kako će, eventualnim njegovim dolaskom na čelo HDZ1990 ova stranka poštivati dogovore iz HNS-a, kao i sporazume dva HDZ-a na načelnim osnovama, ono što se može iščitati iz njegovih javnih nastupa jeste pretjerano inzistiranje na „dijalogu, kompromisu, konsenzusu svih naroda" itd., bez nacionalnog predznaka. Ta takozvana „platformaška" priča dobiva na snazi ako se zna da se Raguž posljednjih dana intenzivno sastaje sa predstavnicima Narodne stranke radom za boljitak, SDA, te HSP-a.

Odustajanje od kandidature za predsjednika koju je javno objavio Božo Ljubić, a što su njegovi najuži suradnici ocijenili kukavičkim potezom, pa čak i izdajničkim, dala je Ragužu vjetar u jedra u ovim razgovorima. U svemu tome Raguž ima podršku nevladinog sektora, kao i određenih krugova unutar međunarodne zajednice, o čemu je govorio nedavno i prof.dr. Mile Lasić gostujući kod Senada Hadžifejzovića, govoreći kako „2014. godine, nije nemoguća neka nova Platforma u Federaciji u sastavu SDA-DF-HDZ1990-NSRzB i onda eventualna koalicija na državnom nivou sa SDS i PDP". Ta „Nova platforma", kako ju je nazvao Lasić, imala bi i dozu legitimnosti, budući da bi HDZ1990 bio u njenom sastavu.

Očigledna podrška Živku Budimiru kadrova HDZ1990, koji su bliski Martinu Ragužu, direktno se kosi sa indikacijama i zaključcima sa zasjedanja HNS-a. Također, koketiranje sa Lijanovićima i HSP-om, vjerojatno budućeg predsjednika HDZ1990, smeta i dijelu kadrova HDZ1990 koji su do sada bili lojalni ovom čelniku. Naime, u slučaju pobjede na saboru stranke, sve glasnija su nagađanja povratka određenih odbjeglih stranačkih kadrova poput Stjepana Krešića i njegovog brata Nikole, kao i prelaska dijela kadrova HSP-a. Iako Raguž vješto izbjegava odgovore na ova pitanja, dajući dojam da od ovoga nema ništa, glasine s terena govore drugačije.

Bilo kako bilo, bez obzira na verbalne egzibicije, postupci Slavice Josipović i Bore Krište u Parlamentarnoj skupštini daju naslutiti da se ipak dogovara neka „Nova platforma".

hercegbosna.org