PRIPADNIK ISIL-a Mostarac optužen zbog sudjelovanja na ratištima u Siriji i Iraku

ISIL
Ilustracija/EPA

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Mostarca zbog organiziranja terorističke grupe i sudjelovanja na ratištima u Siriji i Iraku.

Optuženi Vildan Ključo (1986.), se tereti da je od 2012. godine boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice 'Ahmed Asafa' na teritoriju koji je kontrolirao tzv. 'ISIL' koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužitelj Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Ključo Vildana, rođenog 1986. godine u Mostaru, državljanina BiH. On se nalazi u pritvoru.

Na ratištu proveo više od 10 godina

Optuženi se tereti da je dana 28. 8. 2012. godine, otputovao redovnim letom Sarajevo - Istanbul u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio u okviru terorističke organizacije vojnoj jedinici 'Ahmed Asafa' koja je postala sastavni dio terorističke organizacije 'ISIL-a' na području Sirije i Iraka, a koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkim organizacijom, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

U optužnici se  navodi kako je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama sudjelovao u ratnim dejstvima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritoriju Republike Turske i povratka u BiH, čime je ovaj optuženi proveo više od desetljeća na području Sirije i Iraka te je jedan od optuženih iz BiH, s najdužim boravkom na tom području.

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio kazneno djelo 'organiziranje terorističke grupe' u vezi s kaznenim djelom 'terorizam'.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka, te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.