Pripadnici Ministarstva obrane i OSBiH na molitvenom pohodu na Bobovcu

Pripadnici Ministarstva obrane i OSBiH na molitvenom pohodu na Bobovcu

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-bojnik Ivica Jerkić i vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić predvodili su danas katolike pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na šesnaestom vojno-redarstvenom molitvenom pohodu "Molitva za Domovinu" na Bobovcu.

Na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz nazočnost predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, uzvanika svih razina vlasti među kojima i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i drugi.

Pored katolika pripadnika MO i OS BiH, među kojima su bili i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i generali Tomo Kolenda i Marko Stojčić, nazočni su bili i glavni vikar Vojnog ordinarijata Republike Slovenije i glavni vikar Vojnog ordinarijata MO BiH Željko Čuturić, te predstavnici policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim razinama.

Također, u molitvenom pohodu su sudjelovala i 22 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, kao i pripadnici međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u Bosni i Hercegovini.

Pohod je započeo molitvenom procesijom hodočasnika od rijeke Bukovice do Bobovca, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metroplit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. listopada 1478. godine, s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Ovogodišnji pohod bio je osamnaesti "Molitveni dan za Domovinu" Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i šesnaesto vojno hodočašće na Bobovac, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.