PRIMILI PREKO MILIJUN KM DONACIJE Umjesto studentskoga doma dobili samo betonsku konstrukciju

studentski dom Vlasenica
eTrafika.net

Studentsko-đački dom „Srbija“ u Vlasenici, čija je izgradnja počela 2018. godine, ni za pet godina se nije odmaknuo od betonske konstrukcije za koji je spomenuta država iskeširala čak milijun i pol maraka u okviru projekta „Srbija Srpskoj“.

Piše: Andrijana Pisarević

Ovo je samo jedan u nizu grandioznih projekata u Srpskoj, za koji je položen kamen temeljac i započeta gruba gradnja od koje se nije puno odmaklo i na koji se nakon par godina zaboravilo, kao i na to gdje je potrošeni novac.

Zamišljen kao grandiozni objekt od 7.500 kvadratnih metara, sa 130 soba i preko 300 kreveta, za koji je kamen temeljac položio predsjednik RS Milorad Dodik, ovaj dom je trebao imati i sve prateće sadržaje za jedan studentski centar i to u roku od 200 dana.

Umjesto toga, ovaj objekt danas je dom za napuštene pse i deponija za smeće, a zub vremena dobrano je načeo betonsku konstrukciju izlivenu u vrijeme kada se studentima, uglavnom šumarstva, obećavao kvalitetniji smještaj i bolji uvjeti studiranja.

Izgradnja doma počela je 2018. godine, a sredstva su došla iz Srbije kao donacija. Općina Vlasenica dobila je 1,8 milijuna maraka pomoći u okviru projekta “Srbija Srpskoj”, a najveći dio tog novca, 1,5 milijuna, trebao je ići u izgradnju doma. Od tada, do danas, lokalne, ali i republičke vlasti najavljivale su svake godine završetak doma i kraj radova, useljenje studenata i bogate sadržaje, ali ništa se nije uradilo.

Upućeni u ovu situaciju tvrde, da je najveći dio novca otišao na druge stvari, poput financiranja kampanje pred izbore.

Građanski aktivista i bivši vatrogasac iz Vlasenice Siniša Purtić kaže da nikomu nije jasno zašto je sve stalo, ali vjeruje da je to bila odluka načelnika kojeg se sve pita u ovoj općini.

“Taj projekt je u potpunosti financirala Vlada Srbije i oni su po projektu trebali utrošiti 750.000 eura u prvu fazu, prizemlje, tri kata i nekakvo potkrovlje. Potrošili su novac, ali nedostaje jedan kat i na toj betonskoj konstrukciji. Je li to što su do sada napravili vrijedilo toliko novca, teško je reći, ali mislim da ne vrijedi. Rok za izvođenje radova je bio 200 dana i to je davno isteklo, još 2018. godine. To je sada spomenik u gradu i sklonište za narkomane i pijanice, pse lutalice”, objašnjava Purtić i dodaje, da se iza svega krije samovolja načelnika Miroslava Kraljevića.

Bivši načelnik odjeljenja za gospodarstvo u općini Vlasenica Slaviša Mazić kaže da je ovo jedan od primjera megalomanskih ambicija aktualnog načelnika.

“Dobio je podršku Vlade RS kada je Srbija davala pomoć. Za jednu Vlasenicu, koja je mali grad u kojem broj studenata opada svake godine, ovo je bio megalomanski projekt. Ideja je bila suluda u startu, a kada je novac došao, izgrađen je samo taj betonski dio. Jedini novac za taj objekt je dala Srbija i samo prva faza je urađena. Ne znam što je bilo s novcem i jesu li radovi toliko vrijedili ili su pare samo napravile krug i završile na drugom mjestu. Mi smo čak slali fotografije na e-mail predsjedniku Srbije. Prije par mjeseci je netko dolazio i to fotografirao, ali za sada se ništa ne događa”, objasnio je Mazić i dodaje da je čak kružila informacija da je netko dolazio i bio zaintresiran da kupi objekt u izgradnji, ali da je odustao.

studentski dom Vlasenica

Mazić kaže da je bilo objekata koji su sasvim odgovarali namjeni i koji bi se mogli renovirati za daleko manje novca. Ovako, niti imaju dom, niti se zna gdje je završio ostatak novca iz donacije.

“Postoji jedan napušten hostel blizu fakulteta, a prodan je nekoj tvrtki za 150.000 maraka. Kuhinja postoji, također, blizu fakulteta, s kompletnom infrastrukturom, odnosno restoranom. Sve se moglo renovirati i da se ne potroši sav novac, umjesto zidanja betonske konstrukcije koja sada samo stoji i propada. U Vlasenici nema ni 200 studenata, na prvoj godini ih je sada možda dvadesetak. Jasno je da se u Vlasenici započinje, ali se ništa ne završava. Nije ovo jedini projekt koji je stao. Od pretprošle godine se uređuje gradski Trg srpskih boraca. Potrošeno je 1,25 milijuna maraka, a nikada nije završen”, rekao je Mazić.

Vlasti Srpske ovaj dom više ni ne spominju, kao ni općinske. Od početka gradnje, više puta se najavljivalo da se baš te godine očekuje useljenje.

Dodik je prilikom polaganja kamena temeljca za ovaj dom, rekao da je zahvalan Vladi Srbije i predsjedniku Vučiću što je u paketu pomoći i uz njihovu sugestiju odlučila da se ovdje odobre sredstva.

“Ovo nije jedini projekt Vlade Srbije, sada dospijevaju i provedene su procedure i sada se može krenuti s radovima,“ rekao je Milorad Dodik.

Kraljević je najavio da će dom koštati sedam milijuna maraka i da je sve zatvoreno što se tiče papirologije.

“Ovo je prva etapa, 1,5 milijuna maraka je osigurano, sve je zatvoreno što se tiče papira i sutra krećemo s radovima”, rekao je tada Kraljević.

Osnovni grubi radovi, odnosno izlijevanje nosećih stubova i betoniranje na ovom objektu djelomično su izvedeni, ali nikada nije izgrađen posljednji kat niti potkrovlje, jer je novac potrošen. Na javnom pozivu koji je raspisala općina, za prvu fazu početkom 2018. godine, radovi su procijenjeni na 1.162.000 maraka bez PDV-a, a rok za završetak bio je 200 dana.

Radove su, dok su trajali, izvodile kompanija Zvornikputevi a.d. Zvornik te Keso-promet d.o.o. iz ovog grada. Njihova cijena radova bila je 1.374.000 maraka s PDV-om.

U godini kada smo zbog pandemije virusa korona svi bili pod ključem, objavljena je informacija da se nastavlja gradnja ovog doma. Tada su u pojedini mediji objavili da su s prvim danima proljeća 2020. godine, nastavljeni radovi na izgradnji doma “Srbija” i da se privode kraju grubi betonski radovi na drugom katu druge lamele. Rekli su da se radi o povijesnom projektu koji ni epidemija nije mogla zaustaviti.

Druga faza nikada nije ni počela zbog nedostatka novca. Pojedini mediji pisali su u ranijem razdoblju da se novac od ovih donacija masovno koristio za financiranje izborne kampanje.

Vlasenica je najavila drugu fazu radova u srpnju prošle godine i objavila da će Vlada RS osigurati još tri milijuna maraka. Ni ovo se nikada nije realiziralo.

“Općina Vlasenica očekuje da će još tri milijuna KM, potrebnih za završetak izgradnje uskoro biti osigurana od Vlade RS i da će se nastaviti s izgradnjom ostalih faza”, rekli su tada iz Općine Vlasenica.

Inače, lokacija na kojoj se nalazi dom je u krugu srednjoškolskog centra “Milorad Vlačić”. Kako je navedeno u projektnoj dokumentaciji, planirana katnost objekta je P+P3+Pk, odnosno prizemlje, tri kata i potkrovlje. Tada je postojao plan da se u prizemlju naprave zajednički sadržaji, a da će na višim katovima biti studentske sobe. Pričalo se o velikim zelenim površinama, parkinzima, administrativnim prostorijama, sanitarnim čvorovima, ambulanti, čitaonici, računarskoj sali, zatim pozorišnoj sali i drugim sadržajima. Ništa od ovoga Vlasenica nije dočekala.

studentski dom Vlasenica

O gradnji doma i njenom zaustavljanju planirali smo pitati načelnika Vlasenice Miroslava Kraljevića, ali do njega nismo uspjeli doći. Poslali smo i pitanja na koja su nam u njegovom kabinetu obećali odgovore, ali ih još nismo dobili.

Više informacija potražili smo i u Vladi RS, gdje su nas uputili na Ministarstvo za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo RS. Na naša pitanja tamo su odgovorili da oni nisu sudjelovali u tome i usmjerili su nas prema općini Vlasenica.

Direktorica Studentskog centra u Istočnom Sarajevu Aleksandra Bjelica, također, ništa nije znala o gradnji doma u Vlasenici, iako je Šumarski fakultet u ovoj općini dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Ne znam. Ovo je meni informacija nova, ne znam da se gradi dom”, rekla je Bjelica.

Upit smo poslali i Vladi Srbije da nam kažu jesu li upoznati sa situacijom u Vlasenici i da nam je prokomentiraju, ali ni oni još nisu poslali odgovore.

studentski dom Vlasenica