PRIMANJA GENERALA OS BiH Plaće idu do 4.400 KM, zbog velikog koeficijenta i mirovine im prelaze 3.000 KM

generali os bih
facebook

Prema planu strukture generalskog zbora, Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) imaju 13 generala, odnosno viših oficira u rangu brigadnog generala, generalmajora i generalpukovnika.

Kao i svim državnim službenicima, Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH utvrđen je koeficijent koji se odnosi i na osoblje Ministarstva obrane BiH, odnosno sve profesionalne osobe u službi, piše Avaz.

Dobili povećanje

Ministarstvo obrane BiH je prilikom usvajanja proračuna za 2023. godinu povećalo plaće oficira, pa tako najviši generalski čin u OSBiH, čin generalpukovnika koji ima načelnik Zajedničkog stožera, ima plaću od gotovo 4.400 KM.

Čin niže, odnosno čin generalmajora koji imaju dva zamjenika načelnika Zajedničkog stožera, kao i komandant Operativne komande i Komande za podršku, ima plaću približno 3.550 KM. Prvi generalski čin, čin brigadnog generala ima plaću otprilike 3.300 KM, pri čemu taj čin ima šest generala, i to generalni inspektor OSBiH, dva zamjenika zapovjednika Operativne i Komande za podršku te tri komandanta brigada.

Koeficijent mirovine

Treba istaknuti i to da je, osim visokog koeficijenta plaća, za generale previđen i vrlo visok koeficijent mirovina, pa će tako generalpukovnik imati mirovinu od gotovo 3.200 KM.

S druge strane, nedavnim izmjenama Zakona o plaćama ujednačen je koeficijent mirovina vojnih umirovljenika, čime je eliminirana nejednakost u odnosu na Zakon o obrani.