PRIJEVREMENI IZBORI U Travniku jako mali odziv birača, ali je jedan kandidat već priznao poraz

Izbori 2020 Mostar
Hercegovina.info

Tijekom nedjelje (11.4.) su održani prijevremeni izbori za za načelnika Općine Travnik i načelnika Općine Foča (FBiH). Biračka mjesta su zatvorena u 19 sati. 

Odziv birača na redovitim biračkim mjestima u Travniku je 27,17 %, a u  Foči (FBiH) 62,87 %, priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva.

Kandidat koalicije 'Naša travnička priča' Haris Kaniža izjavio je da je izgubio u nedjeljnoj izbornoj utrci za načelnika Općine Travnik te je čestitao kandidatu SDA Kenanu Dautoviću na pobjedi.

"Nismo razočarani, ali ostaje žal jer smo pobjedi bili najbliže do sada. Promjene je spriječila mala izlaznost birača, ali i izborni inženjering na tri do pet biračkih mjesta", kazao je Kaniža novinarima u Travniku.

Kaniža je dodao kako je, prema preliminarnim i neslužbenim rezultatima, Dautović pobijedio s razlikom od 1.139 osvojenih glasova. Na prijevremene izbore za načelnika općine Travnik u nedjelju je izašlo 12.827 građana, odnosno nešto više od 27 posto registriranih birača.

Ukupno 47.782 registrirana birača imala su priliku birati između dva kandidata za općinskog načelnika.

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. studenoga prošle godine, preminuo kandidat Mirsad Peco, koji je dobio najviše glasova birača.

Predsjednica Općinske izborne komisije (OIK) u Foči Amela Kunovac je kazala da je izborni dan protekao je uglavnom bez problema, a odziv birača je nešto manji u odnosu na lokalne izbore u studenom.

"Svoje biračko pravo na tri redovna biračka mjesta ostvarilo je 938 birača, dok je 112 glasalo putem mobilnih timova, a pravo glasa ukupno je  imalo 1.605 birača tako da je ukupno glasalo 65,4 posto birača", kazala je Kunovac. Razlika u njenim i podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH oko izlaznosti birača je oko 3 posto.

Stanovnici Općine Foča u FBiH za načelnika su birali između četiri kandidata, nezavisnih Mensure Karahodža i Muja Sofradžije, kandidat SDA je Mensud Borović, dok je koalicija A-SDA NBL 'Zajedno za Ustikolinu' kandidirala Mensada Arnauta.