PRIJETNJA UPRAVNIM SPOROM Od javnosti se želi sakriti iznos novčanih nagrada u institucijama BiH

nagrade,Vijeće ministara,Novac,Selvedin Šatorović

Vijeće ministara BiH uskoro bi moglo izmijeniti Odluku o okvirnim kriterijima za dodjelu novčane nagrade zaposlenima u institucijama BiH na način da se zbirni pregled novčanih nagrada ne objavljuje na službenoj web-stranici institucije, tako da šira javnost neće biti upoznata o tome koji zaposleni, iz kojeg razloga i sa koliko je nagrađen za svoj rad.

Ovo je od Vijeća ministara BiH, kako saznaju 'Nezavisne novine', tražila Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH, uz prijetnju, ukoliko to ne urade, da će pokrenuti upravni spor.

Inače, u studenom prošle godine ministri u Vijeću ministara BiH izglasovali su Odluku o izmjeni Odluke o okvirnim kriterijima za dodjelu novčane nagrade koja podrazumijeva da se objave zbirni pregledi isplaćenih novčanih nagrada zaposlenima u institucijama BiH na mjesečnom nivou.

Da je ta odluka zaživjela kojim slučajem, u informaciji bi bilo objavljeno ime i prezime radnika koji se nagrađuje, iznos koji je dobio, naziv institucije ili odjeljenja iz kojeg dolazi zaposleni te razlog zbog čega je nagrađen.

Prema odluci koja još vrijedi, a koja će po zahtjevu Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, po svemu sudeći, biti izmijenjena, podaci o stimulacijama i nagradama neće biti objavljeni ako je riječ o vojnim osobama, policijskim službenicima, zaposlenima u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji i zaposlenima koji se nalaze u mirovnim misijama izvan BiH.

"Agencija za zaštitu osobnih podataka je mišljenja da odredbe odluke koje propisuju obavezu objave zbirnih podataka o isplaćenim novčanim naknadama zaposlenima u instituciji BiH za konkretan mjesec na službenoj web-stranici institucije nisu u skladu sa principom pravičnosti i zakonitosti. U tom smislu, Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH zahtijeva od Vijeća ministara da predmetnu odluku uskladi u naprijed navedenom smislu", piše u obrazloženju odluke Vijeća ministara BiH koja će se uskoro naći na sjednici ove institucije BiH.

U suštini, za Agenciju za zaštitu osobnih podataka neprihvatljivo je da se imena nagrađenih nađu na web-stranici kako bi javnost bila upoznata s time tko se i u kojem iznosu nagrađuje. Ovaj potez Agencije osudili su u Samostalnom sindikatu Bosne i Hercegovine, ističući da sredstva poreznih obveznika kojima se isplaćuju plaće i nagrade radnicima u institucijama BiH moraju imati apsolutnu transparentnost.

"To nije dobra stvar, pogotovo ako se radi o stimulacijama radnika. Interes neposrednih rukovoditelja trebao bi biti da to bude javno i transparentno objavljeno u cilju zaštite njih samih i da se ne stvara sumnja da se te stimulacije ne dijele po nekim drugim kriterijima", rekao je za 'Nezavisne novine' predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović.

Smatra da svako trošenje proračunskog novca treba biti vrlo javno i transparentno i objavljeno i da svaki građanin koji plaća porez treba imati mogućnost uvida u te stvari.

"Mi ne tražimo da se objavljuju obaveze zaposlenika po osnovu kredita i nekih drugih stvari jer su to njegova sredstva, ali sredstva građana i poreznih obveznika moraju imati apsolutnu transparentnost", kategoričan je Šatorović.