PRIJETI VAM PLJENIDBA ZBOG TAKSE Pitali smo pravnika što vam je činiti

Gledanje televizije televizija tv dnevni boravak
Ilustracija / hercegovina.info

Veliki broj žitelja Hercegovine na kućnu je adresu dobio rješenje o pljenidbi imovine zbog tužbe koju je pokrenula Radio Televizija FBiH zbog neplaćene takse iz 2005. godine, a brojnima je popis imovine najavljen upravo u prvoj polovini veljače. Pitali smo odvjetnika što činiti u ovom slučaju.

“Radio Televizija FBiH je temeljem izvoda otvorenih stavki, (IOS-a), kao vjerodostojne isprave pokrenula ovršni postupak, te je sud u skladu s tim donio rješenje o ovrsi, na koje je moguće uložiti prigovor, odnosno žalbu.

Kako u ovom slučaju ovršenici, nisu uložili pravni lijek, ili su ga uložili pa je isti odbijen/odbačen, to su rješenja postala pravomoćna i ovršna, te slijedom toga, a sukladno Zakonu o ovršnom postupku, sud donio zaključak o procjeni, prodaji pokretnih stvari na adresama ovršenika, a na prijedlog tražitelja ovrhe, u ovom slučaju Radio Televizije FBiH.

Za konkretnije izjašnjenje trebao bi se izvršiti uvid u svaki pojedinačni spis, da bi se eventualno mogli istaknuti određeni prigovori, npr. prigovor zastare, kao najčešći u sporovima ovakve vrste”, pojasnili sun nam za potrebe članka u jednom mostarskom odvjetničkom uredu.

Podsjetimo, određen broj građana zaprimio je odluku Općinskog suda u Mostaru o popisu pokretnih stvari.

Razlog tome je tužba koju je pokrenula Radio Televizija FBiH zbog neplaćene takse iz daleke 2005. godine. Riječ je o popisu pokretnih stvari radi prinudne naplate 91,00 konvertibilnu marku, iznos koji brojni očito nisu platili prije 16 godina.

'Sudski izvršitelj izvršit će popis onoliko stvari koliko je potrebno za namirivanje potraživanja tražitelj izvršenja po rješenju o izvršenju. U trenutku popisa tražitelj izvršenja stiče založno pravo na popisanim stvarima. Izvršeniku se zabranjuje raspolaganje propisanim stvarima. Zbog povrede te zabrane izvršenik može kazneno odgovarati', navodi se.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.