PRIJELOM Liječniku specijalisti zatvorska kazna jer je maloljetnika operirao, a nije trebao

bolnica, zdravstvo, Mostar, liječnica, lažni nalazi, osobni liječnik, liječnik, posjeta liječniku, karcinom, karcinom dojke, SKB Mostar, Dr. Safet Mujić, hercegovačko-neretvanska županija, naručivanje pacijenata, Mostar, braća, studenci, obdukcija, zenica, liječenje, presuda

Općinski sud u Zenici izrekao je prvostupanjsku presudu kojom je Amira M. proglasio krivim za kazneno djelo 'Nesavjesno liječenje', te ga je osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od devet mjeseci.

Njemu se, kako stoji u presudi, izriče mjera sigurnosti zabrane obavljanja poslova liječnika – specijaliste ortopedije i traumatologije u trajanju od tri godine od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u mjere sigurnosti.

"On se obavezuje da Sudu na ime paušala plati 150 KM i troškove postupka u iznosu od 610 KM u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude, a oštećeni M. Z. se upućuje na parnični postupak", pojašnjeno je u presudi. Amir M. je radio kao liječnik – specijalista ortopedije u Kantonalnoj bolnici Zenica, na Odjelu ortopedija i traumatologija, a prema optužnici, on je od srpnja 2017. do travnja 2018. nesavjesno liječio maloljetnika.

"S obzirom na to da je, prema raspoloživoj medicinskoj dokumentaciji i snimcima prije prvog operativnog zahvata, prijelom lijeve podlaktice djeteta bio u fazi zarastanja, optuženi je kao liječnik – specijalista ortopedije bio dužan da pažljivo i neoperativno liječi dijete, što nije učinio, već je izvršio tri operativna zahvata lijeve podlaktice oštećenog, zbog čega je došlo do komplikacija u vidu nezarastanja kosti kod prijeloma na lijevoj podlaktici i do pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta", navodi se u optužnici, prenosi Zenicablog.

Dječaka su roditelji nakon ovoga odveli na UKC Sarajevo, Klinika za ortopediju i traumatologiju, gdje je 28. prosinca 2018. izvršen još jedan operativni zahvat lijeve podlaktice, nakon čega je došlo do poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja.A. B. Č.