PRIJEDLOG MINISTARSTVA Za Praznik rada uvesti zabrane kretanja starijim od 65 i mlađim od 18 godina te policijski sat

PRIJEDLOG MINISTARSTVA Za Praznik rada uvesti zabrane kretanja starijim od 65 i mlađim od 18 godina te policijski sat
Facebook

Član federalnog Stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, Goran Čerkez u obraćanju medijima govorili su o epidemiološkoj situaciju u FBiH, te uvođenju novih mjera za Međunarodni praznik rada.

Najnoviji epidemiološki podaci govore nam kako je u posljednja 24 sata testirano 520 uzoraka, od kojih je 33 pozitivno na Covid-19. Sa današnjim danom u FBiH imamo ukupno uzetih 16 265 uzoraka, a na koronavirus je pozitvna 891 osoba.

"Najviše zaraženih je u HNŽ-u gdje je na Covid-19 pozitivna 247 osoba, u Zeničko-dobojskoj županiji 172, Sarajevskoj 112, Županiji Zapadnohercegovačkoj 84, Tuzlanskoj županiji 81, Unsko-sanskoj 90, Hercegbosanskoj 41, Županiji Središnja Bosna 40, Bosansko-podrinjskoj 21 i Posavskoj županiji 3 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 48 pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju na respiratoru ih je pet koji imaju tešku kliničku sliku. U FBiH imamo 315 osoba koje su se oporavile od koronavirusa, odnosno 13 u posljednja 24 sata", poručio je direktor Zavoda za javno zdravstvo, Davor Pehar.

U posljednja 24 sata u BiH su zabilježena 93 slučaja zaraze koronavirusom i to je razlog zašto iz federalnog Ministarstva zdravstva pozivaju na uvođenje novih mjera.

"Mi smo jutros održali sjednicu Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva i pripremili smo određeni set mjera imajući u vidu epidemiološku situaciju. Ono što upozoravamo i govorimo kako je epidemija Covid-19 nije nestala i prestala i upozoravamo cijelo vrijeme da moramo biti oprezni i savjesni građani.

Moramo se pridržavati mjera, a posebno mjera osobne zaštite. Pred nama su praznici i prijedlog je Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva prema Kriznom stožeru civilne zaštite da se suspenzira kretanje osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina tijekom vikenda, odnosno prvog, drugog i trećeg svibnja, te da se ograniči kretanje nakon 20 sati za isto razdoblje. Razmatrali smo situaciju imajući u vidu protekle vikende i smatramo kako bi jako teško bilo iskontrolirati okupljanja koja nisu dopuštena. Jako veliki broj ljudi bi se mogao okupiti i to bi moglo negativno utjecati na epidemiološku situaciju", poručio je pomoćnik ministra za javno zdravlje, Goran Čerkez.