VIDEO  PRIJE TOČNO GODINU DANA Maka Radić ubijen ispred svoje zgrade, Cviki na suđenju negira svoju krivicu

Cviki suđenje
©Ilustracija/Hercegovina.info

Prije točno godinu dana ispred svoje zgrade ubijen je Marko Maka Radić. Iza preminulog su ostali majka, supruga, sin i dvije kćerke, a za njegovo ubojstvo optužen je Josip Cvitanović Cviki.

Pokojni Radić ubijen je u 18.45 sati iz vatrenog oružja u zgradi u kojoj je živio. Prema optužnici, u njega je pucao Josip Cvitanović Cviki (1974.) koji je potom pobjegao u crvenoj Škodi. Na Županijskom sudu počelo je suđenje Cvikiju zbog ubojstva Radića, pred sudom su se dosad izmjenjivali svjedoci, policajci, psiholozi, neuropsihijatri, vještaci. Optuženik je negirao počinjenje zločina, a na zadnjim pretresima pred sudom je dokazivao i svoju psihičku nestabilnost.

Sadržaj se učitava...

"Marko Radić nije običan čovjek, on je osuđeni ratni zločinac"

“Postoje okolnosti koje dovode u razumnu sumnju njihovu nepristranost, tj. pristranost sa presuđenim ratnim zločincem Markom Radićem Makom presuđenim pred Sudom BiH 21 godinu za zločin protiv čovječnosti na području Mostara i s njegovom obitelji”, kazao je Josip Cvitanović Cviki, napomenuvši da po dopunama zakona od strane Velentina Inzka, “onaj koji pomaže ratnom zločincu čini kazneno djelo”.

Cviki je u zahtjevu o izuzeću Sudskog vijeća naveo "da se pristrasnost vidi, među ostalim u rješenjima u pritvoru, gdje je Marko Radić predstavljen kao običan čovjek, a ne kao osuđeni ratni zločinac”. 

Cvitanović na sudu ne razumije ili ne želi razumjeti.

"Ja ne razumijem optužnicu, a i tu je rađeno sve protiv mene. I prikupljanje dokaza, sve je mimo zakona i na moju štetu. Ne mogu razumjeti optužnicu kad nije istinita, kako ću to razumjeti", odbijao je Josip Cvitanović.

Za prijatelja i suborca Make Radića suđenje je bilo emotivno i nije mogao suspregnuti suze.

"Negdje oko 18.30 sati pio sam kavu u kafiću Split i vratio se u ured bivše galerije gdje sam htio prebaciti neke slike. U to sam čuo pucnjavu, ali zvuk je bio kao u nekom tunelu. Potrčim u prolaz Brune Bušića i vidim položene ruke uz tijelo, brada prema dolje, a tijelo je izgledalo kao da je složeno. Vidim neku gospođu kako vrišti, a to je bila Anđelka, Makina supruga. Ona viče 'ubio ga je Cviki, ubio ga je Cviki'. U tom trenutku dolazi mlada djevojka koja se dere 'gdje je Sara (opa. kćerka pokojnog Radića)'. Vidio sam policajku u "kamenom" MUP-u i rekao je odmah da zove kolege. Ja sam uzeo Maku za bradu, tu je već bilo krvi, jer kako je ležao prvo potrbuške od crne jakne nisam vidio ni ranu ni krv. Kad sam ga okrenuo, u tom trenutku je došla jedna žena koja je rekla da je liječnica i da ga okrenemo potrbuške kako se ne bi udušio, ona ga je tu oživljavala dok nije došla hitna pomoć", ispričao je Knezović detalje te noći pred Sudskim vijećem.

Svjedok Knezović se rasplakao kad se prisjetio trenutka kada je kćerka Sara vidjela mrtvog oca na podu.

"Tad je došla i mlada djevojka, Sara, koju su tražili ranije. Ona se samo derala 'tata, nemoj umrijeti' i 'vidjela sam da ga je ubio iz puške'. Tada je došla hitna pomoć, a ja sam otišao oprati ruke jer su bile krvave. Poslije je došla i policija koja je uzela sve moje podatke, a naknadno sam dao i iskaz u policiji", zaključio je svoje svjedočanstvo Mate Knezović.

Sadržaj se učitava...

Josip Cvitanović Cviki na sudu je pokušao obraniti svoju neuračunljivost, kao i teže psihičke probleme poput šizofrenije.

Na upit tužiteljstva o šizofreniji, kao i Cvitanovićevim upornim listanjem nalaza i dokazivanjem svojih psihičkih i mentalnih problema, vještak Abdulah Kučukalić je više puta potvrdio kako nisu registrirali da boluje od šizofrenije ili bolesti nekog psihotičnog karaktera jer je to kronična bolest koja iziskuje bolničko liječenje, što u ovom slučaju nije tako budući da Josip Cvitanović Cviki nikad nije bio hospitaliziran zbog narušenog psihičkog zdravlja te da ne postoje nikakvi razlozi eventualne nesposobnosti za nastavak praćenja sudskog procesa.


Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.