PRIJAVE ZBOG AFERE 'KISIK' U TREBINJU "Svih 40 pacijenata na invazivnim respiratorima su preminuli, to se mora istražiti"

Nebojša Milišić
Hercegovina.info

Zbog korištenja industrijskog kisika u medicinske svrhe narodni zastupnici iz Trebinja Nebojša Vukanović i Ljubiša Krunić, te zastupnici oporbe u Skupštini grada Trebinja, podnijeli su Okružnom tužiteljstvu prijave protiv aktualnog direktora Bolnice Nedeljka Lambete, njegovih prethodnika, kao i Upravnog odbora te zdravstvene ustanove zbog afere „Kisik“ .

 Oporba ističe da je prošlo više od 15 dana od kada se pojavila informacija da je u Bolnici u Trebinju korišten industrijski kisik umjesto medicinskog, te da je inspekcija utvrdila da je on opasan za zdravlje pacijenata, ali da nadležne institucije još uvijek nisu pokrenule istragu.

Nebojša Milišić

“Mi smo odlučili podnijeti kaznenu prijavu protiv Nedeljka Lambete, ali i svih bivših direktora koji su prema našim saznanjima također tijekom svog mandata nabavljali industrijski i tehnički kisik. Također, prijave smo podnijeli protiv Upravnog odbora opće Bolnice, jer su i oni sudionici i pokušavaju amnestirati odgovorne“, rekao je za Hercegovina.info Nebojša Vukanović.

 Saša Borjan, zastupnik PDP-a u Skupštini Grada Trebinja istaknuo je da je ovo prije svega ljudsko pitanje.

Nebojša Milišić

 "Želim reći da je ovo jedno političko, ali prije svega i ljudsko pitanje. Tko je davao tehnički kisik građanima Trebinja koji je štetan za zdravlje? Želimo da se danas tužiteljstvo izjasni po tom pitanju“.

Nebojša Milišić, zastupnik „Pokreta za pravdu i red“ u trebinjskom parlamentu traži da se ispita kako je tehnički kisik utjecao na liječenje pacijenata koji su ga koristili u Bolnici Trebinje.

 "Za mene je strašan podatak da je u Trebinju na invazivnim respiratorima od 40 pacijenata svih 40 preminulo. To se mora istražiti jer se kod nas nešto strašno dogodilo“, naglasio je Milišić.

Narodni zastupnik Nebojša Vukanović kaže da ima informacije da je Bolnica u Trebinju izdvajala skoro dvije marke za kilogram kisika, što je duplo veća cijena nego što je plaćao UKC u Banjaluci. 

 "Prema mojim saznanjima, a to treba još provjeriti, kilogram kisika na UKC u Banjaluci plaćan 80 feninga a sada se plaća 1,2 KM. Međutim, imamo informacije da je kisik u Trebinju plaćan 1,88 KM bez PDV, odnosno skoro dvije marke“, zaključio je Vukanović.

 Trebinjska oporba očekuje da će Tužiteljstvo odmah pokrenuti istragu u aferi “Kisik“.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.