Prevedba UNEP-ovog projekta za integraciju globalnih obaveza iz oblasti okoliša

globalizacija, okoliš, zaštita okoliša, FPMOZ
..."Razvoj kapaciteta za integraciju globalnih obaveza iz oblasti okoliša/životne sredine u politike i odlučivanje o razvoju u Bosni i Hercegovini". Trogodišnji projekat, finansiran je od strane Global Environment Facility (GEF) a implementirat će ga United Nations Environment Programme (UNEP), počinje u studenom 2014. i u okviru njega se unapređuje i olakšava provedba multilateralnih sporazuma o zaštiti okoliša u zemlji, te se jača umrežavanje i mogućnost pristupa podacima vezanim za okoliš kod nacionalnih institucija. U okviru tog projekta predviđa se i unapređivanje nacionalne mreže za praćenje kvaliteta zraka.

Osnovni cilj projekta jeste uspostava sistema izvještavanja i protoka podataka (Environmental Management Information System - EMIS) u skladu sa zahtjevima glavnih konvencija o okolišu/životnoj sredini, uključujući i alate za analizu podataka, za institucije u zemlji koje se bave implementacijom Konvencije Ujedinjenih nacija o biološkoj raznolikosti (CBD), Konvencije Ujedinjenih nacija o borbi protiv dezertifikacije/degradacije zemljišta (UNCCD) i Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC).
Sastanku su prisustvovali predstavnici institucija nadležnih za problematiku okoliša i održivog razvoja na različitim nivoima uprave u Bosni i Hercegovini.

"Na sastanku je predstavljen projekt kroz razvojne faze, radni plan i metodologija provedbe. Razgovarali smo i o realizaciji razvoja kapaciteta za tri Rio konvencije u BiH, o institucionalizaciji funkcije nacionalnih fokalnih točaka i obaveza prema međunarodnim konvencijama iz oblasti okoliša čija je BiH članica. Ovo je jedan od projekata koji se provode radi usklađivanja s europskim normama stoga je prezentiran i UNEP-ov online alat National Reporting Kit za izvještavanje o okolišu koji se koristi u ostalim zemljama. Budući je u planu uspostava aktivne mreže hidrometeoroloških stanica te praćenje kakvoće zraka, bolji protok podataka i dostupnost informacija o okolišu sigurno će pozitivno utjecati na upravljanje prostorom i njegov održivi razvoj." kazala je sudionica sastanka dr.sc. Mirjana Milićević s Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilšta u Mostaru.

Unapređivanje projekta i buduća suradnja smatraju se ključnim načinima za odvraćanje budućih rizika od poplava i ekonomskih gubitaka vezanih za okoliš koji iz njih proističu. U projekt se aktivno uključila Vlada Češke Republike koja je spoznala napore UN-a usmjerene na obnovu te preko UNEP-a usmjerila sredstva u iznosu od 50.000 američkih dolara kao doprinos namijenjen prevazilaženju utvrđenih praznina u prikupljanju i komunikaciji podataka o rizicima od prirodnih katastrofa u dva hidrometeorološka zavoda u Bosni i Hercegovini.

Na slici: dr.sc. Mirjana Milićević, FPMOZ Sveučilište u Mostaru, dr.sc. Mihajlo Marković, focal point Konvencije UN-a za NAP, Amina Omičević, predstavnica UNEP-a za BiH