PREVARENA Mlada umjetnica ne želi napustiti BiH, ali je sabotiraju i ne daju joj da radi

Angelina Vukosav
Hercegovina.info

Angelina Vukosav je mlada akademska građanka Bosne i Hercegovine koja ne želi napustiti ovu državu. Želi ostati, ali je sabotiraju, zato što joj ne dozvoljavaju da radi posao za koji se školovala i koji joj je obećan. Angelina je kao student generacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, imala svečani prijem kod predsjednika Vlade RS, Radovana Viškovića, gdje je njoj i njenim kolegama, najboljima, obećan posao u struci, konkretno za Angelinu da bude asistentica na matičnom fakultetu. To obećanje nije ispunjeno, pa je Angelina bila prinuđena poslati otvoreno pismo javnosti Bosne i Hercegovine.

"Prije par dana sam uputila otvoreno pismo u kome sam htjela uputiti na nepravdu prema studentima i prema mladim naraštajima i na moj problem, koji za sada, ne mogu riješiti. Poražavajuće je to što su "svima puna usta" mladih, svi pričaju o tome kako ih treba zadržati, a nitko ne radi ništa po tom pitanju. Neophodno je reagirati na tom polju, ako želimo da se nešto promijeni. Uspjeh najboljih je uspjeh cijele države", ističe za Hercegovina.info ova mlada umjetnica.

Angelina kaže da je za našu mladost put iz ove države jednosmjeran. U prilog tome idu svakodnevne činjenice i izigravanje mladih. Njoj je prije godinu dana obećan posao, a do danas je sve samo na razini obećanja.

"Ja sam ponosna što sam situaciju u kojoj sam se našla, odlučila podijeliti s drugima. Kao i većina i ja imam priliku otići odavde, ali se vodim time da pokušamo ostati. Hajde da nam bude imperativ da zadržimo mladost. Naravno da ćemo se svi mi snaći, ali zar ne bi bilo bolje i iskrenije da se više cijenimo međusobno, da se i naš glas čuje?"

Angelina je, nakon javnog obećanja premijera Viškovića, prošla kroz niz neprijatnosti u koje nije zapala svojom krivnjom. Kako kaže, posao su joj, kao najboljoj, sami ponudili, pa smatra da je sve što se dogodilo vezano za to, niz nesretnih događaja nad kojima ona nije imala utjecaj.

Angelina Vukosav

"U prosincu 2020.godine sam konkurirala za mjesto asistentice na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Po tom natječaju sam pisala prigovor, ali očito radi svega toga sam se uistinu nekome zamjerila. Poslije toga, nakon prijema u zgradi Vlade i javnog obećanja, gospodin Višković je razgovarao s dekanom ALUT. Trebali su otvoriti novi natječaj, o čemu su mogli posvjedočiti moje kolege koje su nazočile na tom prijemu. Kasnije, natječaj je ponovno trebao biti otvoren, ali se još uvijek ništa nije promijenilo."

Nakon toga, dekan je poslao dopis u kome piše da je Angelina odbila da radi na fakultetu.

"Ostala sam zatečena. Pitam se, je li postojao bolji način da se studentu kaže da je nepoželjan na fakultetu i to u takvom gradu kulture kakvo je Trebinje. Uistinu nemam komentar. I na kraju svega, ostao je samo nesporazum s dekanom koji ni danas nije riješen. Ja sam grafički dizajner, ne brinem se za posao, ali mi je krivo da se trud i rad ne cijeni", ističe Vukosav.

Angelina kaže da je za sve ovo vrijeme od kada je poslala otvoreno pismo i istupila u javnost, nitko nije kontaktirao ni s fakulteta ni iz Ureda predsjednika Vlade RS.

Angelina Vukosav

Akademija likovnih umjetnosti Trebinje

"S fakulteta ALUT, kao i iz Ureda predsjednika Viškovića, nitko me još uvijek nije pozvao. Naravno, dobila sam baš puno podrške i privatno i javno. Čak sam dobila i pozive od pojedinih ljudi za nastavak svoje karijere i školovanja u drugim državama i drugim kontinentima."

Razočarana neažurnošću i lažnim obećanjima, Angelina kaže da je cilj njenog pisma da se više obrati pažnja na mlade generacije. Kaže, ako bi joj se danas ponudio posao asistentice, objeručke bi prihvatila.

"Pa za to se čitavo vrijeme i borim, naravno da bih prihvatila posao. Ključno je da se ispuni ono što mi je predsjednik Višković i osobno i javno sam obećao, ispred nas 30 najboljih studenata. No, kod nas se prave problemi tamo gdje ih uopće i nema, a najbolji su "nepoželjni, nepodobni i prekvalificirani", zaključuje Vukosav.

Na mladima svijet ostaje, budućnost ove države, kao i poslovi, planovi, snaga i ambicije. Ako se malo više ne obrati pažnja na mladu populaciju, naše vlasti će umjesto obećanja, uistinu poklanjati jednosmjerne avionske i autobusne karte.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.