Presuda šestorici nije pravedna, za iste zločine drugima nije suđeno

Hrvatska šestorka u Haagu
...uživo televizije N1 s kojim smo razgovarali o presudi "Prlić i drugi", kao i posjeti premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Mostaru za koju je rekao da ima posebnu težinu.

"Dobro je da je premijer Hrvatske našao vremena da dođe u ovom trenutku u posjetu našoj zemlji. On je do sad jako puno puta, mislim osam puta, bio u posjeti BiH, a ova sada posjeta ima i posebnu težinu pošto dolazi poslije izrečene presude šestorci u Hagu. Ono što smo do sada mogli čuti od Plenkovića jeste da Hrvatska i dalje ostaje nedvojbeno prijatelj BiH u smislu evropskih integracija", kazao je
Bariša Čolak, član Kolegija doma naroda državnog Parlamenta i član HDZ-a BiH za N1 televiziju.

Pored toga, osvrnuo se i na presudu Prliću i drugima te kazao: "Ova presuda je izazvala mnogo zebnje u hrvatskom narodu u BiH i proći će sigurno dosta vremena dok se ne prestane govoriti o ovoj presudi".

Upitan za komentar na krivično djelo udruženi zločinački poduhvat, kazao je kako UZP podrazumijeva široko rasprostranjeno djelo u kome se govori da su sudjelovali mnogi ljudi, od mjesne zajednice, općina, ali da to nije tako jednostavno kako se pokušava kazati.

"No, nadam se da će vrijeme pokazati zašto je presuda takva i ona u svakom slučaju nije pravedna i mi imamo bezbroj dokaza. Također, čitav rad Haškog tribunala zasjenila je smrt Slobodana Praljka, što baca dodatnu sjenu na rad Tribunala. Postoje i postupci koji se vode pred bh. sudovima i ukoliko se bude sudilo tako kako je Haški sud sudio, mislim da stvari neće biti dobre", naveo je u Danu uživo.

Naglasio je i da je činjenica da je "Haški sud politički".

"Svaki sud bi trebao osigurati jedno pošteno suđenje bez obzira o kome se radi. Najveći problem u radu toga Suda jest selektivna pravda i to je nedopustivo. Zbog čega su branitelji nezadovoljni? Iz razloga jer postoji bezbroj dokaza da se za iste počinjene zločine kad su u pitanju drugi počinitelji nije tako sudilo", rekao je.

"Imali ste slučaj da nekoga osude na 40 godina pa ga onda oslobode. Imali ste tako prvu ekipu Hrvata iz Središnje Bosne - Katava, Šantić i Skopljak - koji su temeljem lažnih informacija završili tamo te su na kraju oslobođeni. Teško da možete vjerovati da tamo rade profesionalci koji sude temeljem dokaza", dodao je