Presuda šestorci Herceg Bosne 29. svibnja u Haagu

bit će izrečena 29. svibnja ove godine, kazala je u ponedjeljak za Hinu Nika Pinter, braniteljica generala Slobodana Praljka, koja je primila obavijest ICTY-ija. Izricanje prvostupanjske presude šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne već je nekoliko puta odgađano.

Završne riječi u tom predmetu održane su prije više od dvije godine u ožujku 2011. Haaško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske".

U završnim riječima tužitelji su zatražili da ih se proglasi krivima te su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset tisuća.

Osim generala Praljka koji je sam tražio povratak u pritvor zbog spora oko troškova njegove obrane, drugi optuženi u predmetu čekaju izricanje presude na privremenoj slobodi.

Šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata dobrovoljno su se predala 5. travnja 2004.

Suđenje je počelo u travnju 2006. i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haškim sudom.

Kao jedan od razloga pomicanja rokova za objavljivanje ove i drugih presuda ICTY je u redovitim izviješćima Vijeću sigurnosti UN-a navodio i odljev kvalificiranog osoblja koje pomaže sucima u njihovu radu.

FENA