PREPUCAVANJA Tužiteljstvo BiH prozvalo Sud BiH zbog opstrukcije, a onda je stigao odgovor iz Suda BiH

Tužiteljstvo BiH
Anadolija

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, održala je Prošireni kolegij glavnog tužitelja i šefova tužiteljskih odjela i odsjeka u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a povodom zaključaka iz Suda BiH, koji su dostavljeni samo pojedinim rukovoditeljima u ovoj instituciji.

Navedeni zaključci, dostavljeni su pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima, a u njima Sud ukazuje na navodne 'neregularnosti' prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužitelji i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima.

Tužitelji su mišljenja da navedeni 'zaključci' predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužiteljstva BiH, u borbi za jačanje vladavine prava, te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa tužiteljstvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava.

Zaključak je kolegija, da se VSTV BiH upozna sa navedenim zaključcima te u najkraćem roku očituje o istima, kako ne bi nastupile štetne posljedice.

Također, da se od VSTV BiH zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjedinici i načinu donošenja zaključka. Dopis će biti upućen i Uredu stegovnog tužitelja. Tužiteljstvo BiH će radi zaštite integriteta institucije i tužiteljske funkcije, poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Sud BiH odbacio je danas zaključke proširenog tužiteljskog kolegija kojim se akt ovog suda od 28. srpnja o nepravilnostima uočenim u praksi neutemeljeno ocjenjuje kao opstrukcija rada Tužiteljstva, a posebno opstrukcija rada u aktivnim predmetima. Iz Suda BiH navode da je riječ o netočno predstavljenom stanju stvari i krivo stvorene slike u javnosti.

Pojašnjava se da je predsjednik Krivičnog odjeljenja, nakon elektronske sjednice zbog epidemije koronavirusa i više usmenih konsultacija, uputila akt na ruke glavnog tužitelja BiH Gordane Tadić i četiri šefa odsjeka Tužiteljstva BiH, a ne, kako se to netočno navodi, samo pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima.

"Akt sadrži zaključak o uočenim nepravilnostima u praksi, suprotnih članu 35. Zakona o krivičnom postupku BiH, što je kao povreda odredaba procesnog zakona utvrđeno u ranijim presudama Apelacionog odjeljenja Suda", navodi se u priopćenju, prenosi Srna. Iz Suda BiH ističu da je ovaj akt međuinstitucionalne suradnje upućen s ciljem vraćanja postupanja Tužiteljstva u zakonite okvire, a ne s ciljem opstrukcije njegovog rada.

U Sudu BiH kažu da su iznenađni stavom Tužiteljstva kojim se predmetni akt ocjenjuje kao 'opstrukcija', te da ih posebno začuđuje zašto ova pravosudna institucija izlazi u javnost sa netočnim informacijama i krivim predstavljanjem stanja stvari. "Sud BiH ne uviđa drugi razlog nego pravljenje medijskog spektakla, koji ima za cilj narušavanje autoriteta i ugleda suda", navodi se u priopćenju.

Također, navode iz Suda BiH, začuđuje stav Tužiteljstva BiH da će zatražiti izjašnjavanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) o aktu Suda, kako ne bi nastupile štetne posljedice, te da će isti biti upućen i Disciplinskom tužitelju. "Navedeni stav začuđuje iz razloga što niti VSTV BiH niti ured disciplinskog tužitelja nemaju niti jednu nadležnost u ovom pitanju, a što bi Tužiteljstvo trebalo znati", napominje se u priopćenju.

Također, Sud BiH ovim aktom nije ništa naložio niti je pokušao narediti bilo šta, već je dao svoje mišljenje o navedenom problemu. "S obzirom na navedeno, ne postoji nikakvo uporište o nastupanju bilo kakvih štetnih posljedica usljed ovog akta. Stoga, Sud poziva Tužiteljstvo da ne dezavuira javnost najavama pokretanja postupaka pred VSTV i uredom disciplinskog tužitelja, za šta ovi organi uopće nisu nadležni", navodi se u priopćenju.

Napominje se da će Sud BiH radi zaštite integriteta ove institucije poduzeti sve zakonom predviđene mjere. Sud BiH podsjeća Tužiteljstvo BiH, da je, shodno svojoj poziciji u ustavnom poretku i u skladu sa važećim propisima, itekako nadležan zauzimati stavove, davati mišljenja, pa čak i izdavati pravno obavezujuće stavove o ostvarivanju vladavine prava u praksi, a naročito davati mišljenja važna za zakonito poduzimanje procesnih radnji tužiteljskim i policijskim institucijama nad kojima ostvaruje svoju jurisdikciju.