PREPOZNATI U CIJELOM SVIJETU Tvrtka iz BiH proizvodi kaubojska sedla, cijena im je i do 3000 eura

Kaubojska sedla
Hercegovina.info

U Bosni i Hercegovini ne postoji puno tvrtki i zanata koji se mogu pohvaliti suradnjom i izvoznim proizvodima za svjetsko tržište, ali da izuzeci postoje dokaz je tvrtka "JD Saddlery“, koja već godinama unazad proizvodi specijalna kaubojska sedla, čime Orašje postavlja na visoku poziciju kvalitete prepoznate u cijelom svijetu. Uz njemačku licencu, ova sedla se prodaju od Bosne i Hercegovine do Australije i Amerike, a uz predani tim ljudi, želje kupaca u vidu najsitnijih detalja vrlo brzo dobivaju svoju realnost.

Kaubojska sedla

"Ovo je zanat koji je prerastao u serijsku proizvodnju. Posao postoji još od 2007. godine, a sve je počelo u suradnji s jednom njemačkom tvrtkom i evo već 16 godina mi se možemo pohvaliti činjenicom da jedini na Balkanu radimo kaubojska sedla za cijeli svijet. Ponosni smo na to da takav jedan posao raste upravo u Orašju“, rekao je Ivo Mijić, direktor tvrtke „JD Saddlery“ za Hercegovina.info.

Svaki mjesec iz ove radionice izađe oko 60 sedala, što na godišnjoj razini predstavlja brojku oko 700 sedala za cijeli svijet.

"Trenutno, u našoj tvornici postoji 13 zaposlenih, a sretni smo zbog činjenice da su zastupljena i mlađa i starija godišta, kao i oba spola, te da posao konstantno raste. Sedla se većinom rade po narudžbi, a trudimo se ispuniti sve želje naših kupaca, koje su, moram priznati, ponekad jako zahtjevne“, kazao je Mijić.

Kako kaže, svako sedlo je specifično, a više od 80 posto se radi upravo ručnim radom, tako da svaki detalj se radi precizno, s puno pažnje i truda.

"Cijena jednog takvog kaubojskog sedla za tržište Bosne i Hercegovine iznosi 3000 KM, dok je cijena istog takvog sedla u Njemačkoj 3000 eura“, objasnio je Mijić. Sa svojim suradnicima surađuju dugi niz godina, što pokazuje kvalitetu rada, a za tim da kaže da je to spoj mladosti i iskustva, što zapravo posao i gura naprijed.

"Trenutno proizvodimo samo najkvalitetnija i najskuplja sedla, jezgro sedla je od elastične plastike koje se tijekom korištenja prilagođava i jahaču i konju, što ga čini jednim od fleksibilnijih. Sedla se prave od isključivo od kravlje kože, koja se uvozi iz Amerike jer nam se ona pokazala kao najkvalitetnija, a postoje različite vrste za sve tipove konja“, pojasnio je Mijić.

Za ovaj zanat kaže da je zahtjevan jer iziskuje mnogo vremena, koncentracije, strpljenja i upornosti da se taj posao nauči u potpunosti, ali na kraju, on je vrlo isplativ u današnje vrijeme i na ovim prostorima.

"Sretan sam što je naš tim toliko napredovao da u tijeku samo jednog radnog dana izađu čak tri potpuno završena sedla do najsitnijeg detalja. Najviše radimo za izvozno tržište, ali primjetno je da za jahački sport ima sve više zanimanja i u BiH i u Hrvatskoj, što nas raduje“, istaknuo je Mijić.

U usporedbi s drugim sedlima, kaubojska su neusporedivo udobnija i kvalitetnija za sve vrste jahačkog sporta, a naročito rekreativce.

"Jedno takvo sedlo nema rok trajanja, a uz pravilnu njegu i zaštitu, kao što je na primjer mazanje lanenog ulja, osigurava se isti sjaj kao da je tek danas izašlo iz tvornice“, rekao je Mijić.

Posebno je naglasio da se ovim poslom mogu baviti sve generacije, a kako kaže, nije teško naći dobrog radnika ako mu se nude dobri uvjeti.

"Mladi su uistinu zainteresirani za ovaj posao i zanat, iako brojni u BiH kažu da imaju problem s radnicima, mi nismo to primijetili“, zaključio je Mijić uz nadu da će tako i ostati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.