PREPORUKE Svatovi bez plesa, grljenja, ljubljenja i glazbenih želja

Svatovi
hercegovina.info

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potvrdio je preporuke mjera koje se, između ostalih, tiču i svatova. Tako i dalje vrijedi naredba da se u zatvorenom prostoru smije okupiti maksimalno 100 osoba.

Preporučuju prisustvo samo slavljenika i neophodnih uzvanika i osoblja uz što manji broj gostiju. Ne preporučuje se dolazak gostiju iz inozemstva kao ni onih starijih od 65 godina.

Potrebno je voditi evidenciju prisutnih gostiju kao i rasporeda sjedenja s obzirom da bi navedene informacije bile korisne zdravstvenim djelatnicima ukoliko dođe do pojave COVID-19 nakon događaja.

Preporuka je da se sve proslave održavaju na otvorenom uz mjere minimalne udaljenosti među uzvanicima od jednog do dva metra. U zatvorenim prostorima je obavezno osigurati dobru ventilaciju.

Također se preporučuje da uzvanici tijekom proslava sjede za stolovima i da za vrijeme proslave nema aktivnosti tijekom kojih dolazi do bliskog kontakta (primjerice ples). Ne preporučuju se ni pozdravi koji uključuju fizički kontakt, kao ni rukovanje, grljenje, ljubljenje.

Glazbenici i pjevač bi trebali od ostatka uzvanika bitiu distancirani minimalno četiri metra uz minimalnu distancu od 1-2 metra između samih glazbenika. Ova mjera bi mogla i odgovarati glazbenicima, s obzirom da bi se mogao smanjiti broj glazbenih želja tijekom noći.