PREMINUO JE ALUMINIJ, DOGODILA SE KORONA Skoro 32 tisuće nezaposlenih u HNŽ-u, 3736 više nego lani

Nezaposlenost
Ilustracija / hercegovina.info

Stanje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji svaki dan je sve gore, o čemu govori i činjenica da imamo 3736 nezaposlenih više nego u lipnju prošle godine.

Ugasio se mostarski Aluminij, gospodarska žila kucavica koja je prehranjivala direkno 900-tinjak obitelji, a indirektno tko zna koliko njih, u proljeće ove godine dogodila se i korona, pa tako u lipnju 2020. imamo 31.870 nezaposlenih osoba, dok smo u lipnju prošle godine imali 28.134 nezaposlene osobe.

Statistički podatci pokazuju i trend rasta nezaposlenosti u usporedbi sa prosječnom nezaposlenošću u prethodnoj godini, dok smo do lipnja prošle godine imali trenda pada nezaposlenosti u odnosu s prosječnom nezaposlenošću.

U lipnju je evidentirano 935 novoprijavljenih osoba, a od ukupnog broja novoprijavljenih osoba njih 554 su se javile u evidenciju zbog prestanka radnog odnosa.

U svibnju je novoprijavljenih na biro bilo 1310, od čega 1235 zbog otkaza, u travnju je novoprijavljenih na biro bilo 2352, od čega se 2317 njih javilo zbog prestanka radnog odnosa.

Navedene brojke svjedoče da su žitelji HNŽ-a ekonomske posljedice korone itekako osjetili na svojim leđima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.