PREMIJER RH "Svi su pozvani na otvaranje Pelješkog mosta"

Pelješki most
Ilustracija

Premijer Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade u četvrtak da je otvorenje Pelješkog mosta, čija je izgradnja suverenistički potez spajanja hrvatskog teritorija, veliki događaj za Hrvatsku, te da su svi pozvani na svečano otvaranje koje će se održati 26. srpnja, prenosi Hina. 

“To je suverenistički potez spajanja hrvatskog teritorija, danas ćemo donijeti odluku o službenom imenu Pelješkoga mosta. Svi su pozvani na taj događaj”, poručio je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade. 

Istaknuo je da je svečano otvorenje u utorak 26. srpnja veliki događaj za Hrvatsku. Podsjetio je da je projekt izgradnje mosta dugog 2,4 kilometra s pristupnim cestama vrijedan 525 milijuna eura, od čega je 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz fondova Europske unije. 

Osvrnuo se na protupožarnu sezonu u mediteranskim zemljama istaknuvši da je ona zaista snažna te dodao da Hrvatska i danas šalje pomoć susjednoj Sloveniji u gašenju požara. 

“Jutros je već poletio jedan helikopter, a za 20-ak minuta prema Sloveniji, da pomogne gasiti požar, ide jedan kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je Plenković dodavši da je pomoć poslana nakon jutrošnjeg razgovora sa slovenskim premijerom Robertom Golobom. 

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima Zajednice županije, Udruge gradova i Zajednice općina, kojima su predstavljene odluke koje se tiču funkcionalnog povezivanja općina.

“Mislim da je taj koncept dobar. Ministri Malenica i Primorac će imati dodatne konzultacije s vodstvima ovih organizacija”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da je jako je važno da se naprave iskoraci koji će omogućiti njihovo bolje funkcioniranje, a smatra da su poticaji koje Vlada predviđa kako bi ohrabrila daljnje funkcionalno spajanje, a onda eventualno i stvarno spajanje, dosta izdašni.