PREMDA SE POLITIČARI HVALE Na listi kandidata za EU, BiH uvjerljivo najlošije pripremljena za članstvo

eu kandidat,reforme,Vijeće ministara
Armin Durgut/PIXSELL

Od formiranja aktualnog saziva Vijeća ministara svjedoci smo da su bh. političari odlazili u Bruxelles, te se hvalili uspješnim sastancima i pozivima najviših europskih dužnosnika.

Zabrinjavajući Izvještaj Europske komisije ukazuje kako je Bosna i Hercegovina posljednja na listi zemalja kada je riječ o izvršenim reformama koje za članstvo u EU moraju biti ispunjene. U svakoj normalnoj zemlji bio bi ovo šamar za vladajuće i poziv na hitnu reakciju no u Bosni i Hercegovini teško da je netko uopće osjetio odgovornost za neispunjenje obaveza, javlja BHRT, a prenosi Fokus.

Naprotiv, ako slušate bh. političare, Bosna i Hercegovina ozbiljno korača ka EU i ispunjava sve na sebe preuzeto u rekordnom roku.

Pljuštale pohvale na vlastiti račun

Od formiranja novog saziva Vijeća ministara svjedoci smo da su bh. dužnosnici odlazili u Bruxelles, te se hvalili uspješnim sastancima i pozivima najviših europskih dužnosnika.

"Mi smo u 8 dana imali razne sastanke, razgovore i susrete sa sekretarom SAD-a, sa ministricom vanjskih poslova Njemačke, sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije i sa ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije. Rijetko koje diplomacije svijeta u tako kratkom periodu imaju priliku razmijeniti iskustva i razgovarati sa nekim od najjačih svjetskih sila", rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Nismo samo razgovarali s najjačim svjetskim silama. Neke smo pozivali u goste. No, čini se da je sve stalo na tome. Bosanskohercegovački dužnosnici zaboravili su da se u goste ne ide praznih ruku, te da su reforme ono što od nas EU očekuje više od same posjete.

Na to je ukazao izvještaj koji jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina najnepripremljenija zemlja za članstvo u EU.

Prihvatiti pomoć Hrvatske

Kandidatski status, koji smo dobili, jer nam se progledalo kroz prste, nije ubrzao napredak, čak ga je i unazadio. Uprkos tome bh. političari su i dalje optimistični, i dalje se hvale ostvarenim susretima i porukama.

Izvući poruku ili uzeti ispruženu ruku susjedne Hrvatske, koja je u obitelji Europske unije, mogli smo prije nekoliko dana, jer nam je ponudila svoju pomoć upravo na putu ka EU.

"Deset godina članstva u EU daje nam za pravo da možemo pomoći našim iskustvom s onim što smo doživjeli i na čemu smo radili u proteklom razdoblju. Ja bih rekao dobre volje nastojati sugerirati u procesu pregovora i pristupanja EU", poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Umjesto da brojimo uspješne korake, mi skupljamo propuštene prilike. Posljednja takva bila je na odgođenoj sjednici Parlamenta Federacije, najvažniji zakoni koji jesu uvjet BiH za članstvo u EU ostali su u ladici. Dobili smo upozorenje, i to posljednje, kažu iz Međunarodne zajednice u BiH. Pozivaju političare, posebno one iz Federacije, da se uhvate u koštac sa reformama koje od nas traži EU a koje su već desetljećima na čekanju.

Podijeljena zemlja

Bosna i Hercegovina je ustavnim uređenjem podijeljena zemlja i to dodatno otežava napredak, ali upravo zbog toga je i usvojen Mehanizam koordinacije koji BiH nikako da primijeni u praksi. Upozorenje domaćoj vlasti stiže i od EU analitičara.

"Zna se da BiH što se političkih kriterija tiče je imala za sobom zaista jedno razdoblje gdje se malo što dogodilo i gdje se teško može reći da je BiH učinila, da se poslužim terminom koji se koristi u EU, kredibilan napor da se određene stvari učine, kaže EU analitičar Adnan Huskić. Možda kredibilan napor koji Bosna i Hercegovina ulaže nije dovoljan za EU, ali za održavanje političara na vlasti sigurno jeste, jer bez obzira na neučinjeno svi oni svakim izbornim ciklusom budu nagrađeni novim mandatima, bez polaganja računa za nerad, za loš životni standard, za izrazito visoke cijene i ostale svakodnevne probleme građana.