PREKO TRNJA DO ZVIJEZDA Vesna je FIFA nogometna sutkinja, a istovremeno i doktorica znanosti iz oblasti fizike

Vesna Miletić FIFA sutkinja i doktorica znanosti

Ovo je priča o mladoj ženi koja, što god da radi, trudi se da bude najbolja. I dobro joj ide.

Ona je FIFA sutkinja i doktorica fizike. Tek je u srednjim tridesetim, a iza sebe ima uspjehe kojima se može pohvaliti mali broj ljudi.

Vesna Miletić FIFA sutkinja i doktorica znanosti

Vesna Miletić iz Pala kaže da na početku karijere nije mogla da zamisli da će jednoga dana imati priliku da sudi europske utakmice. Ipak, oduvijek je u svijetu nogometa, pa nije ni čudno što je posvećenost ovom sportu na kraju dobila krunu koju zaslužuje.

“Kao djevojčica sam voljela igrati nogomet, bila je to ljubav na prvi pogled. Na početku sam igrala s momcima iz kraja, kasnije sam nastupila i za ženski nogometni klub. Tijekom srednje škole igrala sam za juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Tijekom studiranja uvijek sam trenirala, vjerojatno sam osjetila da ću jednog dana opet biti na terenu, u drugoj ulozi. Na početku sudijske karijere nisam previše ozbiljno shvatila ovaj poziv, prvenstveno je bio hobi. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, zaljubila sam se u svijet suđenja”, kaže Vesna za hercegovina.info.

Vesna Miletić FIFA sutkinja i doktorica znanosti

Biti FIFA sudtkinja nije baš titula koja se dobiva svaki dan. Put do nje je jako trnovit, koji iziskuje puno, truda, rada i posvećenosti.

“Dosta faktora utječe za dobivanje FIFA znaka. Svakodnevni rad na sebi donosi rezultate, ne samo u suđenju, nego u bilo kojoj sferi života. Poznavanje Pravila nogometne igre, održavanje fizičke forme te što više odsuđenih utakmica su ključni za put ka FIFA znaku. Vjerujem da svaka djevojka, koja želi biti FIFA sutkinja, može to i postići, uz uvjet da gleda samo sebe i svoje “slabe” točke na kojima treba raditi", kazala je.

Nasuprot nogometu, Vesnina velika ljubav je fizika. Kada je došlo vrijeme da se prave velike životne odluke, Vesna je izabrala školu i nije se pokajala. Izabrala je fiziku, a smatra da je ta znanost prožeta kako u u svim sferama života, tako i u nogometu.

“Kako vrijeme prolazi, ostaje mi žal za igranjem. Smatram da sam mogla napraviti dobru karijeru u inozemstvu, ali kada sve saberem i oduzmem, mislim da sam povukla pravi potez”, navela je Vesna pa nastavlja: ”Na prvi pogled ne postoji, ali ako malo “dublje” razmislimo itekako ima sličnosti. Fizika je znanost koja je prisutna svakodneno u životu, bilo koga od nas. Anlitičari prilikom analize utakmice, koriste programe koji ne bi mogli funkcionirati ni dati podatke bez polja fizike.”

Vesna Miletić FIFA sutkinja i doktorica znanosti

Usuglasiti obje oblasti i biti najbolji na oba polja je iziskivalo veliku posvećenost, vrijeme i rad. Izučavati ih do tančina, ući u srž i pronaći smisao je proces koji zahtijeva punu pažnju, a kada se to radi na dva odvojena mjesta, pažnja mora biti dvostruka.

“Fizički je bilo jako teško usuglasiti. Studirati u Srbiji i suditi utakmice u Bosni i Hercegovini, bilo je teško fizički stići ali nije nemoguće. Ne bih mogla bez podrške roditelja i bliskih ljudi. Vjerujem da postoje ljudi koji su sami uspjeli u životu, ali je mnogo lakše kad imate podršku i razumijevanje od obitelji, prijatelja te kolega na poslu. Mislim da su veliku ulogu, da trajem u suđenju, imale “moje” kolege sudaca iz Udruge nogometnih sudaca i instruktora Sarajevsko - Romanijske regije. Volim reći da su moji, jer sudimo zajedno dugi niz godina i nikad se nisam osjećala manje vrijedno što sam djevojka. Uz redovne treninge i kvalitetnu diskusiju o Pravilima igre napredovala sam, uz njih, iz dana u dan", ističe.

Vesna Miletić FIFA sutkinja i doktorica znanosti

Da bi se bio FIFA sudac, nogomet se mora znati do najmanjih sitnica, greška se ne smije potkrasti, a da bi se bio doktor znanosti, Vesna istražuje oblasti lasera i zvuka. U radnom vremenu u profesorskoj garderobi, vikendima u dresu za suce, žena je ne tako česta za vidjeti u Bosni I Hercegovini. Iz godine u godinu, ta praksa se sve više poštuje i povećava, ali opet nije svakodnevna.

Vesna kaže da nije imala loših iskustava, što znači da se i navike polako mijenjaju i da su počeli da žene na nogometnim terenima gledaju ravnopravnom s muškim kolegama.

“U mom prisustvu, nisam osjetila omalovažavanje i predrasude prema nama ženama u suđenju. Vjerujem da postoje sredine gdje je to naglašeno i prenaglašeno, ali mislim da ne treba puno pridavati značaj predrasudama. Sve djevojke, koje sude u našoj zemlji a i u svijetu, vole nogomet, vole suđenje, a čovjek kad nešto voli nema prostora za osvrtanje osuđuje li netko to ili ne. Ono što bih rekla, jest da se kod nas medijski slabo prati nogomet, a ženski fudbal napreduje iz godine u godinu i nadam se da će u budućnosti biti više medijski propraćeno"

Planovi ove mlade profesorice se i vrte oko fizike i oko nogometa.

"Što se tiče oblasti fizike, imam u planu da nastavim suradnju s Institutom za nuklearne znanosti u Vinči, i u narednom razdoblju da odem na stručno usavršavanje izvan okvira moje države. U svijetu nogometa želim, prije svega uživati na ovom nivou, i da kroz određeno razdoblje prijeđem na veći nivo.”

Vesna Miletić FIFA sutkinja i doktorica znanosti

Imati Vesnu kao pozitivan primjer, danas, može biti vodilja svim mlađim generacijama. U moru istih, izgleda, zanimanja, biti drugačiji je prava rijetkost, ali drugačiji zbog svog rada i to je za veliko poštovanje.

Vesna Miletić FIFA sutkinja i doktorica znanosti

S obzirom na to da je Vesna profesorica na fakultetu i da svoja znanja već prenosi, ne sumnjamo da će kao motivator utjecati bar na jednog studenta da krene njenim stopama. Put je pomalo utaban, Vesna je vjetar u leđa i to je sve što je potrebno da se netko pronađe i u svijetu fizike i u svijetu nogometa, s njom kao mentorom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.