PREKO GRANICE Pojašnjeno što sve trebaju državljani BiH za ulazak u Hrvatsku

PREKO GRANICE Pojašnjeno što sve trebaju državljani BiH za ulazak u Hrvatsku
hercegovina.info

Iako je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske objavilo uvjete za državljane trećih zemalja, kojima pripada i BiH, koje moraju ispunjavati kako bi ušli u ovu državu, pitanje prelaska granica izazvalo je određene nedoumice kod bh. građana.

Na stranici Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske navedeno je da državljani Bosne i Hercegovine za ulazak u ovu državu moraju posjedovati jednu od tri potvrde koja im omogućava ulazak u ovu državu. Navedene opcije za ulazak u zemlju na snazi su do 15. lipnja kada će MUP Hrvatske i Krizni stožer razmatrati eventualne promjene, prenose 'Nezavisne novine'.

Državljani Bosne i Hercegovine za ulazak u Hrvatsku moraju prikazati negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije.

Druga mogućnost za ulazak u susjednu zemlju ogleda se u samom cijepljenju, a upravo je ova odluka izazvala određene nedoumice kod državljana Bosne i Hercegovine.

Na stranici MUP-a Republike Hrvatske naznačeno je da državljani BiH granicu mogu preći i ako posjeduju potvrdu o primanju dvije doze cjepiva koje se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od recijepljenja ili primanja prve doze u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).

"Ulazak je moguć i uz potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya (Sputnik V), s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka ovog cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca", navodi se.

Međutim, određeni broj građana Bosne i Hercegovine cijepljen je i kineskim cjepivom Sinopharm odnosno Sinovac. Ovo cjepivo još uvijek nije odobreno za korištenje u cijeloj Europskoj uniji.

S obzirom na to da ono nije naznačeno na stranici MUP-a Hrvatske, došlo je do konfuzije u bh. javnosti, a iz Granične policije Republike Hrvatske pojasnili su praksu u vezi s prelaskom granice građana koji su cijepljeni kineskim cjepivom.

"Građani koji su cijepljeni kineskim cjepivom Sinovac ili Sinopharm, mogu prijeći granicu ukoliko su primili obje doze cjepiva i ako je nakon recijepljenja prošlo 14 dana", pojašnjeno je iz Granične policije Hrvatske.

Iako kinesko cjepivo nije naznačeno na stranici MUP-a Republike Hrvatske kao cjepivo uz koje je moguće ući u Hrvatsku, ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na konferenciji za medije naglasio da će građani cijepljeni ruskim i kineskim cjepivom biti tretirani kao i građani koji su cijepljeni cjepivom koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

"Za nas je sad bitno da je cjepivo, i rusko i kinesko, osobe koje su se cijepile i tim cjepivom bit će tretirane na isti način kao i one osobe koje su dobile neko drugo cjepivo", rekao je Božinović, prenosi 'Jutarnji list'.

Pored antigenskih i PCR testova, te potvrde o cijepljenju, za građane Bosne i Hercegovine, kao što je pojašnjeno i ranije, postoji i treća mogućnost za ulazak u Hrvatsku.

Državljani BiH u Hrvatsku mogu ući i s potvrdom o tome da su prebolovali zarazu koronavirusom.

"Građani moraju predočiti potvrdu o preboljenju covid-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cijepljenje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz. 

Prelazak je moguć i uz predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenju", navodi se.

Na kraju, na stranici MUP-a Republike Hrvatske stoji kako građani imaju mogućnost obaviti testiranje i pri dolasku u zemlju.

"Građani mogu obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obavezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset dana", stoji u objašnjenju Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.