PREKINUT ĆE RADOVE Federalna inspekcija sutra u Čapljini zbog ilegalne eksploatacije šljunka

šljunak, Neretva, eksplotacija, vijesti, eksploatacija, šljunak, dretelj

Nakon našeg članka o ilegalnoj eksploataciji šljunka na lokalitetu Dretelj sutra u Čapljinu stižu federalni inspektori.

"S obzirom da je veliki pritisak medija, ja sam morao preusmjeriti inspektore koji su bili na drugim lokacijama u Federaciji da idu u Čapljinu. Oni će sutra doći tamo i utvrditi činjenično stanje. Oni imaju instrukcije da od Policijske stanice u Čapljini traže policijsku potporu i da s njima izađu na teren, te da se pod policijskim pritiskom Hering prestane s radom jer je to nelegalan rad, a sukladno članu 187. zakona o vodama da se izda zabrana rada, sve dok oni ne dobiju vodnu suglasnost”, potvrdio je za Hercegovina.info glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić.

Isitče da su od Agencije za vodno područje i od nekih fizičkih osoba obaviješteni da se radi eksploatacija šljunka na lokalitetu Dretelj.

“Nakon toga ja sam kontaktirao s inspektorom Voloderom iz Policijske postaje Čapljina. Budući da nisam u stanju poslati u stanju inspektore jer su već raspoređeni, zamolio sam a da on kao policijski službenik i inspektor učini iz svoje nadležnosti što može. Znači ako on utvrdi da je nelegalna eksploatacija, odnosno krađa šljunka u pitanju da odmah postupi u skladu sa zakonom. i svojim ovlastima. No, nisam baš siguran da je tako urađeno", kaže Smailagić upitan što je rađeno po ovom pitanju. Ističe da je ovdje nositelj radova Hering, a angažirao je za podizvođača drugu tvrtku.

"Oni su u ljeto 2020. godine imali suglasnost da taj materijal izvade. Međutim, oni to tada nisu uradili i vodna suglasnost im je istekla. Sada su predali zahtjev za vodnu suglasnost, a ušli su u korito vaditi materijal. To je isto kao da vozite automobil, a istekla vam je vozačka dozvola. Oni su u prekršaju i od vodne inspekcije će biti sankcionirani na razne načine, i prekršajno i izreći će se zabrana rada", ističe Smailagić.

Iz Agencije za vodni sliv Jadrana potvrdili su da trenutačno nitko nema dozvolu za eksploataciju šljunka u Čapljini.  

"Prošle godine ugovor su dobile tvrtka 'Hering' i 'Eccon inžinjering'. Oni iz neki opravdani razloga nisu mogli izvesti radove i vodna suglasnost je istekla. Da bi se dobila nova, mora se donijeti nova projektna dokumentacija. Oni su donijeli novu projektnu dokumentaciju i u sektoru za izdavanje vodni akata u Jadranskom slivu ista je u obradi. Kada bude izdana vodna suglasnost navedene tvrtke koje su prošle na javnom pozivu će dobiti dozvolu i tek tada će moći ući u korito", kazao je jučer za Hercegovina.info Anel Nurković iz Agencije za vodno područje Jadrana.

Iz Grada Čapljina su se proglasili nenadležnima, dok je čapljinska oporba podnijela i kaznenu prijavu zbog eksploatacije šljunka.