PREDMET "DIJALIZATORI" Na pomolu nova višemilijunska afera u Federaciji BiH

Dijalizatori
Pixsell

Tužiteljstvo Županije Sarajevo zaprimilo je podnesak od Federalnog tužiteljstva u kojem je sročena informacija o višemilijunskoj aferi u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja koja se odnosi na natječaje za dijalizatore, saznaje Fokus.ba.

Kako je potvrdila glasnogovornica Tužiteljstva ŽS Azra Bavčić, formiran je predmet i bit će poduzete radnje u cilju provjere navoda iz dostavljenog podneska. Iz Federalnog tužiteljstva su za Fokus potvrdili da se u podnesku kojeg su dostavili Tužiteljstvu ŽS ukazuje na navodnu višegodišnju spregu tvrtke koja obara natječaje i tvrtke koja je proizvođač. Dostavljenom informacijom se, naveli su, također ukazuje i na neaktivnost pojedinih nadležnih organa.

Potez Federalnog tužiteljstva

"Federalno tužiteljstvo je 15. travnja 2024. godine, podnesak proslijedilo Županijskom tužiteljstvu ŽS, kao stvarno i mjesno nadležnom tužiteljstvu za postupanje, pri tome ukazujući na određene radnje koje bi se trebale poduzeti u cilju provjere navoda iz dostavljenog podneska", naveli su za Fokus iz Federalnog tužiteljstva.

Fokus je u istraživačkom tekstu objavljenom 11. veljače 2022. godine otkrio je ovu aferu. Kako je tada objavljeno, blokade natječaja dovele su do višemilijunskih gubitaka u Federaciji budući da su cijene dijalizatora u FBiH kod nekih modela dijalizatora još tada bile tri puta više nego, naprimjer, u Srbiji i Hrvatskoj.

Natječaje je mahom „zaključavao“ sam Zavod koji je od potencijalnih ponuđača tražio uvjete koje su mogli ispuniti samo odabrane veledrogerije. U tekstu objavljenom prije godinu Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH, koji se može smatrati sukrivcem u cijeloj ovoj priči, prvi put je također počeo iznositi inkriminirajuće optužbe na račun tvrtke Fresenius Medical Care BiH u ime koje druge tvrtke poput Melcoma iz Mostara prodaju dijalizatore Federalnom zavodu po nesrazmjerno visokim cijenama.

O svemu upoznata i Vlada

Kako je objavio Fokus u tekstu od prije dva tjedna, uprkos svemu ovome nije došlo do promjene pa je 12. ožujka ove godine ponovo oboren natječaj za dijalizatore. Ured za razmatranje žalbi opet je uvažio žalbu MGM Farm Kakanj koja je i ranije u više navrata obarala ovaj natječaj. 

Ovo je osma godina zaredom od kada u Federaciji BiH nema natječaja za ovu vrstu važnog potrošnog materijala za dijalizu. Osmu godinu zaredom milijuni KM se dijele tvrtkama koji su do 2016. godini, kada je posljednji put proveden natječaj bili tadašnji izabrani dobavljači.

O ovoj aferi upoznata je i aktualna Vlada FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem kao i Američko veleposlanstvo u BiH. Dopise im je slao Medin Okić, direktor sarajevske tvrtke CEE-MED koja se bavi marketingom medicinskih proizvoda i opreme, koji se pita je li moguće da se natječaj u proceduri pred Uredom za žalbe obara osam puta, odnosno da se natječajna dokumentacija ne može uraditi na način da se to izbjegne.