Predložene dopune zakona: Na natječaje u institucijama BiH aplicirati sa kopijama dokumenata

parlamentarna skupština, posao, dopune zakona, BIH

Ukoliko bude dobre volje zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH kandidatima koji konkuriraju na poslove u državnim institucijama trebalo bi biti omogućeno da prilikom konkuriranja dostavljaju kopiranu dokumentaciju umjesto dosadašnje prakse dostavljanja originalne dokumentacije ili ovjerenih kopija.
Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Riječ je o dopunama koje bi, nakon usvajanja, omogućile kandidatima na javnim natječajima da prilikom apliciranja, umjesto dosadašnje prakse dostavljanja originalne dokumentacije ili ovjerenih kopija, Agenciji za državnu službu Bosne i Hercegovine dostavljaju samo kopiranu dokumentaciju.

Arnaut je obrazloženju prijedloga naveo kako su građani koji se prijavljuju na konkurse za upražnjena mjesta državnih službenika u institucijama BiH trenutno izloženi visokim i nepotrebnim troškovima kada je riječ o pribavljanju različite dokumentacije jer se oglasima za takve pozicije u pravilu traži dostavljanje originalne dokumentacije ili ovjerenih kopija od svih kandidata.

"S obzirom na to da za svaku oglašenu poziciju u pravilu bude primljen jedan djelatnik, iako se za svaku u pravilu prijave desetine ili stotine kandidata, nerazumno je od svih kandidata tražiti dostavu dokumentacije u originalu, odnosno ovjerenim kopijama. Ovaj prijedlog zakona stoga precizira da svi kandidati mogu dostaviti obične kopije tražene dokumentaciju, a da su samo uspješni kandidati koje s tim u vezi kontaktira Agencija za državnu službu BiH obavezni su u propisanom roku dostaviti originale, odnosno ovjerene kopije, dokumentaciju kojoj se dokazuje ispunjavanje traženih uvjeta", napisao je Arnaut.

On ističe kako prijedlog zakona također konkretno precizira da će se uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka dostavlja samo od uspješnih kandidata, na zahtjev Agencije za državnu službu BiH, s obzirom na to da se kopije takvih uvjerenja ne mogu ni pribaviti bez prethodno pribavljenog originala, a što bi sve kandidate, umjesto samo uspješnih kandidata, izlagalo nepotrebnim troškovima.

"Ovakav pristup će i dalje omogućavati nadležnim komisijama da provedu postupak razmatranja kandidatura, sa svim relevantnim podacima i informacijama, s pratećom obavezom uspješnih kandidata da originale ili ovjerene kopije dokumentacije kojom dokazuju da ispunjavaju uvjete iz oglasa dostave u propisanom roku nakon što Agencija za državnu službu BiH to od njih ne zatraži", navodi Arnaut.

Prema prijedlogu Arnauta uspješni kandidati koji takvu dokumentaciju ne dostave jednostavno će biti eliminirani iz daljeg razmatranja jer ADS BiH će radnje koje su joj ovim zakonom dodijeljene poduzimati isključivo u odnosu na one kandidate koji poduzmu propisane radnje (dostavljanje originala ili ovjerenih kopija tražene dokumentacija) u za to propisanom roku.

Za razliku od sistema javnih konkursa u institucijama BiH prijem državnih službenika na nivou entiteta Federacija BiH posljednjih godina znatno je pojednostavljen. Vlada Federacije BiH u proteklom periodu, na prijedlog direktora Agencije za državnu službu FBiH Refika Begića, donijela je podzakonske akte kojim je unaprijeđen sam postupak i omogućene uštede i kod samih kandidata koji se prijavljuju na natječaje.

Dok Agencija za državnu službu BiH prilikom apliciranja na javni natječaj traži od kandidata da prilikom apliciranja dostave fakultetsku diplomu, dodatak diplomi, uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje o radnom iskustvu, uvjerenje o poznavanju engleskog jezika, uvjerenje o poznavanju rada na računaru i tako dalje, Agencija za državnu službu FBiH od kandidata traži samo uvjerenje o radnom stažu i kopiju diplomu dok se ostala dokumentacija dostavlja tek po završetku natječaja.

(klix.ba)