Predložen pritvor za Jerku, Jozu i Slavu Lijanovića i još 7 uhićenih

sipa lijan
...sumnjičenih osoba i mjere zabrane za tri osobe, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela organizirani kriminal iz člana 250., a u vezi s krivičnim djelima neplaćanje poreza iz člana 211., porezna utaja ili prevara iz člana 210. i pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH te krivično djelo krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. KZ-a FBiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene: 1. Ivanković-Lijanović Jerka (1969), 2. Ivanković-Lijanović Slava (1957), 3. Ivanković-Lijanović Joza (1962), 4. Bahilj Milorada (1953), 5. Slišković Jozu (1956), 6. Šakota Mirjanu (1958) i 7. Galić Mirka (1954).

U pogledu osumnjičenih: - Mikulić Željka (1959) - Ivanković Zdravka (1968) - Kvesić Draženka (1968) postupajući tužitelj će predložiti određivanje mjera zabrane iz ZKP-a BiH.

Dalipagić: Odbacili optužbe

Mostarska odvjetnica Nada Dalipagić, braniteljica braće Lijanović i Milorada Bahilja, potvrdila je sinoć za "Dnevni avaz" da su njeni klijenti saslušani u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te da su svi negirali optužbe koje im se stavljaju na teret.

- Oni su dali iskaze i odbacili sve optužbe. Jerko Ivanković Lijanović je detaljno govorio o osnivanju firmi o kojima su se interesirali istražitelji te je negirao bilo kakvu krivicu - kazala je Dalipagić. Dodala je da će državni tužitelj Ismet Šuškić danas odlučiti o eventualnom prijedlogu Sudu BiH za određivanje pritvora.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) završila je kriminalističku obradu nad uhićenima u akciji "Brend".

Nakon što osumnjičene osobe budu saslušane kod postupajućeg tužitelja on će odlučiti za koga će biti određene mjere pritvora, a za koga mjere zabrane.

Podsjećamo, pripadnici SIPA-e jučer su u akciji pod kodnim nazivom "Brend" u sjedište te agencije priveli 11 osoba. Među uhićenima su federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, federalni ministar proljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović, zatim Slavo i Jozo Lijanović te još nekoliko njihovih suradnika.

Oni su uhićeni zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s neplaćanjem poreza, poreskom utajom i pranjem novca, čime su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 milijuna KM.