PREDIZBORNA KAMPANJA Koliko su stranke prijavile, a koliko zapravo potrošile?

Predizborni plakati
Lokalni izbori

Petnaest vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini prikazalo je u svojim postizbornim izvješćima za protekle lokalne izbore 4,5 milijuna KM troškova oglašavanja. Ipak samo troškovi medijskog i vanjskog oglašavanja (putem billboarda) koje je tijekom protekle kampanje evidentirao Transparency International u BiH (TI BIH) za najmanje 1,8 milijuna KM premašuju ovaj iznos, što jasno pokazuje da stranke nisu realno prikazale informacije o financiranju.

Treba istaknuti da je TI BIH troškove oglašavanja na billboardima, za što su stranke po procjeni potrošile oko 3,58 milijuna KM, evidentirao u samo 70 od ukupno 142 lokalne zajednice, te da nisu evidentirani troškovi online i drugih oblika oglašavanja za koje ne postoje podaci, što jasno pokazuje da je iznos koji su stranke stvarno potrošile na oglašavanje daleko veći.

S druge strane, podaci o medijskom oglašavanju koje je za potrebe TI BIH prikupila media monitoring agencija pokazuju da je 15 stranaka potrošilo najmanje 2,79 milijuna KM na produkciju i prikazivanje oglasa u medijima. TI BIH već godinama ukazuje na nedostatke Zakona o financiranju političkih stranaka koji omogućava strankama da zaobilaze prijavljivanje svih prihoda i rashoda, što su pokazali i posljednji postizborni financijski izvještaji stranaka koje je objavio SIP.

Tako je SNSD u svojim izvještajima prikazao ukupne troškove oglašavanja od 845 tisuća KM, iako su po procjeni TI BIH, samo billboardi i medijsko oglašavanje ove stranke vrijedili 1.4 milijuna. Također, apsurdno zvuči podatak da je ova stranka prijavila samo 935 KM kao trošak održavanja predizbornih skupova, iako su i prije i tijekom kampanje imali desetine manjih i većih skupova na kojima su imali ozvučenje, binu, hranu, piće i sve druge sadržaje čija cijena ni približno ne odgovara prikazanom iznosu, navodi Transparency International.

Predizborni plakati

S druge strane, ova stranka u izvještaju navodi da nije dobila ni jednu jedinu marku donacija privatnih kompanija i svoje troškove uglavnom pravda prihodima iz proračuna i članarina.

Gotovo isti slučaj je kod PDP-a, gdje je ova stranka prema tržišnim cijenama samo na oglašavanje u medijima i na billboarde potrošila oko 911.000 KM, a ukupne troškove oglašavanja iskazala u iznosu od 407.000 KM. Kada se na to dodaju troškovi online oglašavanja i drugih oblika reklamiranja jasno je da je ukupan iznos daleko veći.

Ova stranka navodi da nije potrošila ni marku na predizborne skupove, a njeni ukupni prihodi kreću se oko 419.000, uglavnom iz proračuna. PDP u iskazanim obvezama navodi da duguje oko 548.000 KM, a to se u velikoj mjeri odnosi na obaveze prema medijima i marketinškim agencijama.

Podaci koje je prikupio TI BIH, a koji se odnose na samo dva oblika oglašavanja drastično se razlikuju od ukupnih troškova poglašavanja iskazanih u izvještajima SDS-a (oko 408.500 KM), Ujedinjene Srpske (70.000 KM) kao i izvještajima Naroda i pravde (oko 195.000 KM). NIP navodi da su troškovi oglašavanja iznosili 103.000 KM, a samo prema četiri dobavljača usluga štiska i oglašavanja iskazali su obaveze od oko 185.000 KM, dok ukupne obveze ove stranke prelaze 242.000 KM.

SDA navodi da je potrošila 805.000 KM na oglašavanje od čega 46.000 KM na predizborne skupove, dok podaci TI BIH govore da je vrijednost oglašavanja na billboardima i u medijima preko 922.000 KM.  

Iz objavljenih izvještaja nije jasno iz kojih su izvora kampanju financirale stranke koje prvi put sudjeluju na izborima i koje nemaju velike prihode iz proračuna. Tako su Socijaldemokrate BIH (osnovane 2019. godine) iskazale ukupne troškove kampanje u iznosu od 7.062 KM, iako su posmatrači TI BIH na terenu dokumentirali billboarde ove stranke koji su po tržišnim cijenama vrijedili najmanje 85.000 KM, a neki od njih istaknuti su i prije kampanje, zbog čega je SIP nakon prijave TI BIH ovoj stranci izrekao kaznu.

Zanimljiv je i slučaj SPS-a koji je osnovan u veljači 2020. godine, jer u izvještaju navode da su u kampanji potrošili više nego što su skupili donacijama istaknutih članova. U obvezama su iskazani dugovi od 47.000 KM, ali su prikazani podaci za oko 20% manji od onih koje je TI BIH evidentirao na samo dva oblika oglašavanja u kampanji, stoji u priopćenju Transparency Internationala.