Pred Vladom HNŽ-a nova potraživanja, nezadovoljni su liječnici

Pred Vladom HNŽ-a nova potraživanja, nezadovoljni su liječnici
Ilustracija

Nakon prosvjeda, brojnih štrajkova, blokade medicinskog sustava, a kasnije i nedavno potpisanog kolektivnog ugovora medicinskih djelatnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji čime se pomislilo da će se zdravstvo konačno vratiti u normalno funkcioniranje, uslijedila su nova nezadovoljstva, ovaj put liječnička.

Pred Vladom Hercegovačko-neretvanske županije očito su novi izazovi i potraživanja. Ima li kraja?

Nakon petomjesečne blokade bolničkog sustava, hladnim pogonom zbog koronavirusa, ali i štrajkom medicinskih djelatnika, pacijenti su odahnuli, jer su bolnice sada dostupne svima. Ostaje pitanje do kada će tako biti s obzirom na neizvjesnu pandemiju, ali i liječnike koji smatraju da su zakinuti povećanjem plaća medicinskim djelatnicima, javlja BHRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono što ćemo mi sigurno tražiti, to je da Vlada, budući da su njima dali povećanja i nama da povećanje kada budemo na idućim pregovorima", rekla je Marina Berberović predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ.

Problem je, smatraju liječnici, što ih je kolektivnim ugovorom s djelatnicima u zdravstvu, Vlada gotovo, pa izjednačila s medicinskim sestrama s visokom stručnom spremom. Iz županijske Vlade ne vide razlog nezadovoljstvu, jer u zadnjoj, trećoj godini oba kolektivna ugovora nema narušavanja navedenih odnosa.

“Razlika plaće je nekih osam posto kod nas, dok je u drugim županijama iznad 25. Razlika u odgovornosti, u dužini trajanja studija, u težini studija je nešto što se mora odražavati u odnosu plaća. Lako je, kažu u ministarstvu, izračunati da je omjer ostao isti jer su oba povećana za isti postotak, a povećanje je čak veće za 0,10 posto u korist liječnika”, kazao je Pero Pavlović glasnogovornik Vlade HNŽ-a.

Razlog liječničkom nezadovoljstvu ne vide ni medicinski djelatnici, koji kažu da bi njihovi zahtjevi imali osnovu kada bi povećanja tražili zbog niskih plaća, no ovdje je, smatraju, riječ o nadmetanju.

“Po pravilu bi trebali biti nezadovoljni plaćama, a ne da postignuća drugog Sindikata bude razlog zašto to rade”, Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ

Vuković napominje da će liječnici povećanja tražiti tek na jesen jer vjerojatno nemaju uvjete za reprezentativnost, podsjećajući da je upravo to bio razlog što su medicinski djelatnici podnijeli kaznenu prijavu protiv resornog Ministra zdravstva Gorana Opsenice.

“Nisu uopće postojali uvjeti da se da reprezentativnost Sindikatu koji ima manje članova od nas, a nama se tri puta odbijalo dati reprezentativnost, izmjene i dopune Zakona o radu”, rekao je Vuković.

S obzirom na kazneneprijave, moguća potraživanja liječnika u rujnu, ali i najave medicinskih djelatnika da nova borba kreće za dvije godine, Vlada još ne može odahnuti. Treći val koronavirusa je iza nas. Dok se na jesen očekuje četvrti, a s njim i novi pritisci, pacijenti barem ovoga ljeta ne bi trebali biti zabrinuti za dostupnost medicinske usluge.