PRED OVOGODIŠNJE IZBORE Vrše se provjere ima li na biračkim popisima ponovno preminulih osoba

Izbori 2022.
hercegovina.info

Na glasovanju na Općim izborima u Bosni i Hercegovini prije dvije godine Dražen je u Tuzli na biračkom popisu pronašao svog djeda Dragutina. Ostao je šokiran, jer mu je djed preminuo 1980. godine.

Pored djeda Dragutina, na biračkom popisu u su bila imena i drugih članova obitelji koji su preminuli prije više od 12 godina.
Od Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Dražen je tražio da ispravi pogrešku i ona je uklonjena sredinom prošle godine.
-"Zatekao sam i pokojnu tetku i pokojnu babu na biračkom popisu", kaže Dražen za RSE.

Primjer preminulih članova Draženove obitelji koji su bili na biračkim spiskovima nije usamljen.

Prema evidenciji Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine do sada je ustanovljeno više od osam tisuća umrlih osoba na biračkim spiskovima.
U ovoj državnoj instituciji za RSE potvrđuju da je veći dio osoba "uklonjen iz tih evidencija".

Zbog dugogodišnjeg problema koji se odnosi na to da se preminuli nalaze na biračkim spiskovima, nevladina organizacija "Pod lupom", koja nadgleda izbore, je šest mjeseci uoči održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u listopadu ove godine, počela provjere nepravilnosti koje se odnose na biračke spiskove.

Prema njihovoj evidenciji, kako je potvrđeno za RSE, od početka ove godine, odnosno za protekla tri mjeseca, pronašli su "novih" tisuću osoba koje su preminule, a koje bi se mogle nalaziti na biračkim spiskovima.

Od Središnjeg izbornog povjerenstva, županijskih i entitetskih MUP-ova su zatražili informaciju da li se na centralnom biračkom spisku nalaze te osobe.

Provjere u 70 općina i gradova

Tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt nametnuo 26. ožujka jednim dijelom će regulirati i dugogodišnji problem u vezi biračkih spiskova.

Izmjenama će se omogućiti elektronska identifikacija birača i elektronsko brojanje glasova kako bi se smanjile zloupotrebe na biračkim spiskovima.
Pored toga, izmjenama će biti obuhvaćeni i birački odbori.

Prema riječima Zorana Petoša, iz "Koalicije pod lupom", najveći broj preminulih je bio u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH i to u Županiji Sarajevo.
Čak 390 osoba su u ovoj županiji preminule od početka godine i ova nevladina organizacija traži provjeru da li se i koliko ovih osoba nalaze na centralnom biračkom spisku.

Centralni birački popis je evidencija građana Bosne i Hercegovine koji imaju biračko pravo.
Prema evidenciji Koalicije, u Banjoj Luci je zabilježeno 247 preminulih osoba i za njih se traže provjere.
Iz "Koalicije pod lupom" upozoravaju i na probleme neprijavljivanja smrti, posebno osoba koje su preminule u inozemstvu.

"Ne dođe informacija u matične urede iz tih zemalja, i dalje postoje još ljudi koji imaju preko 100 godina, a koji se nalaze na biračkim spiskovima, jer nema dokaza o činjenici smrti da bi se te osobe mogle izbrisati iz evidencije", kaže za RSE Zoran Petoš iz "Koalicije pod lupom".
Na problem neprijavljivanja smrti ukazali su i u Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine. Za RSE navode da se radi o "osobama koje potiču iz ruralnih sredina, a koje nemaju rodbinu, koja bi tu smrt i prijavila".

Pojašnjavaju da su tri institucije – općinski matični uredi, ministarstva unutarnjih poslova i Agencija za identifikacijske dokumente (IDDEEA) dužne prijaviti umrle i nove punoljetne osobe na vrijeme za ažuriranje centralnih biračkih spiskova.

Što kažu iz MUP-ova?

Osim od Središnjeg izbornog povjerenstva, "Koalicija pod lupom" zatražila je provjere o umrlim osobama od županijskih i entitetskih MUP-ova.
U Bosni i Hercegovini postoje dva entitetska i deset županijskih MUP-ova.
RSE je svim policijskim tijelima poslala upit o tome da li imaju informaciju u vezi toga da li se preminuli nalaze na biračkim spiskovima.
Tri od deset županijskih ministarstava su poslali odgovor do zaključenja teksta.
Tako je iz MUP-a HBŽ, rečeno kako "nisu upoznati da li na biračkim spiskovima ima umrlih osoba", te da "nisu upoznati ni sa određenim zloupotrebama biračkih spiskova"

Prema podacima "Koalicije pod lupom", 68 osoba je preminulo od početka godine, zbog čega su zatražili provjeru od policije da li se ove osobe nalaze na biračkim spiskovima.

"Te provjere su u tijeku", kažu za RSE iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, jedne od deset županija u Federaciji BiH.
I Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevo provjerava informacije dostavljene iz "Koalicije pod lupom", navodi se u odgovoru iz ove institucije za RSE. Poručuju i da "uredno ažuriraju biračke popise".

U odgovoru za RSE iz MUP-a Tuzlanske županije, provjerava se da li se 42 preminule osobe nalaze na biračkim popisima, broj koji je utvrdila "Koalicija pod lupom".
Provjere su tražene i za MUP Zapadnohercegovačke županije gdje je preminula 91 osoba.